HTML

káma-túra

tárákánok, adminisztrácija, pláckárt, fegyvergyár, gyezsurnaják. Pre- és posztverbális tárgyak, fürdőház-szellemek, neonzöld házak, fél lépcsőfokkal végződő lépcsősorok. Baltyika sör. Kiküldetés&nászút. Orosz és udmurt táj, magyar ecsettel, szemtanúsági múltban. Vot.

Friss topikok

  • bakter19631007: kiszeretnék jutni Izsevszkbe,mint turista mert nagyon sok szép látni való van ,de hogy kezdjek hoz... (2021.02.27. 20:07) 70 éves a béke
  • aszterik: @Yo! Maaan!: melyik hely? Biztos, hogy jól értetted a posztot? (2018.03.25. 10:18) Múzeumok délutánja – Hanti-Manszijszk 2.
  • maxval bircaman megbízott szerkesztő: @Kutya 79: maxval@abv.bg Kösz előre is. (2015.09.25. 15:47) Mai orosz reneszánsz
  • Sulyid: @Kutya 79 Írtam egy privát üzenetet, remélem válaszolsz/válaszoltok majd rá. Amúgy szavaztam is, ... (2015.09.16. 14:57) Búcsúbogrács
  • Kutya 79: @Pupák Pupákovics: Ahh, valóban. Javítottam 1582-re. De, építenek most is faházakat, főleg gyalult... (2015.06.04. 10:30) Kozmodemjanszk házai

Címkék

adminisztrácija (1) Arsan (1) autó (8) Bajkál (5) barátok (10) barlang (1) baskír (1) beszéd (3) Buranovszkije Babuski (2) burját (2) busz (9) család (1) divat (2) dizájn (6) egyetem (10) elektricska (1) építészet (20) esztrád (2) falu (5) fegyver (2) felújítás (2) férfiak (2) film (3) fürdőház (1) Glazov (2) glazov (1) gyár (1) gyezsurnaja (2) Győzelem Napja (2) hanti (3) Hanti-Manszíjszk (1) Hanti-Manszijszk (2) határátkelő (4) háztartás (1) hideg (10) (12) horgász (1) Huzsir (1) Idnakar (1) időjárás (4) Izs (2) Izsevszk (33) izsevszk (4) jég (9) Jekatyerinburg (5) Joskar-Ola (1) jubileumi ünnepség (4) kaja (12) Kalasnyikov (3) Káma (1) karél (1) Kazany (1) képregény (1) kiállítás (7) Kirov-park (2) kolesz (3) komi (3) komi-permják (1) komi-zürjén (1) koncert (2) konduktor (1) konferencia (4) körülmények (24) kotlett (4) Kozmodemjanszk (1) Kudimkar (1) kullancs (1) kultúrsokk (6) Kungur (1) Lada (2) lakás (5) lektorság (2) lőtér (1) Ludorvaj (2) magyar (1) mari (3) marsrutka (3) maszlenyica (1) médiasztárság (2) metallurg (6) metro (1) migrációs kártya (1) monostor (5) mordvin (1) Moszkva (3) művirág (3) múzeum (8) népszokás (6) néptánc (4) népzene (4) nők (1) Olenyi Rucsi (2) Olhon (1) orosz (26) ősz (1) Perm (1) pia (6) plackart (3) pravodnyik (2) repülőgép (2) sár (3) síelés (1) sport (7) számítógép (2) Szarapul (1) szavazás (1) Szentpétervár (4) Szergijev Poszad (1) szibériai út (1) Sziktivkar (1) Szljudjanka (2) szobor (6) szórakozás (11) szúnyog (1) tarakan (3) társadalom (1) tatár (1) tavasz (8) teázás (3) tél (3) temető (2) természet (10) (9) transzformerek (1) UAZ (1) udmurt (18) Ulan-Ude (1) ünnep (6) Urál (1) utak (2) utazás (30) vámnyilatkozat (1) verseny (3) villamos (2) virág (1) Volga (4) vonat (10) Votkinszk (1) ZIL (1) Címkefelhő

Kolesz a város szélén

2011.10.14. 14:23 Kutya 79

Mint ahogy az már korábban kiszivárgott, a város Metallurg negyedében kaptam ideiglenes szállást, az Izsevszki Állami Műszaki Egyetem 6-os számú kollégiumában, ami a Piszocsnaja utca 38a alatt található. Ez tulajdonképpen a város észak-nyugati csücske előtt pár háztömbbel van, a Piszocsnaja utca pedig nem más, mint a 7-es számú főút, ami Udmurtia másik fontos városába, Glazovba vezet. Ott van egy nagy szeszfőzde, ahol a Kalasnyikov vodkát is készítik, és ahol a transz-szibériai expressz is megáll.

A kollégium kívülről egy itteni viszonyokhoz mérten átlagos, 9 szintes (a mi fogalmaink szerint 8 emeletes), vörös téglából épült háztömb. Bejárata leginkább egy bank széfjének acél páncélajtajához hasonlít. Az épületbe lépve egy tágas előtér és egy portásnéni fogad, aki éjjelente néha megkérdezi tőlem, hogy hova is igyekszem, mire én mindig remek kiejtéssel azt válaszolom, hogy: „Itt lakom a kilencediken”. Ezzel általában le is tudjuk az aznapi fecserészést.

P1160814.JPG

A lépcsőház már nem annyira barátságos, úgy néz ki, mintha egy atomháborút túlélt épület lépcsőházában lennénk. Húsz évre visszamenőleg meg lehetne állapítani a falak színét, a különböző foltokban málló festékrétegek alapján. A felső három szint amúgy teljesen kulturált, azokat nemrég újították fel. Jelenleg az 5. és a 6. emelet renoválása folyik. A lift a félemeletről indul és csak minden második félemeleten áll meg. Először azt hittem, hogy azért, mert a kezelőgombokat a diákok szétbarmolták és a kezelőtábla cseréje helyett, a maradék gombokat összeszedve, inkább átprogramozták a liftet. Aztán egyszer kíváncsiságból gyalog mentem le a földszintre (1. szint), és akkor láttam, hogy eleve csak minden második emeleten építettek liftajtót a liftaknára. Különös módja a spórolásnak…

P1160817.JPG

A nyolc és feledik emeletre érkezve, fél szintet fellépcsőzve, újabb hölgy fogad, ő az emeleten a gyezsurnaja, minden koleszos pótanyja és egyben szigorú felügyelője. Miután beléptem a szintet a lépcsőháztól elválasztó ajtón, rám is erélyesen rám parancsolt, hogy a cipőmet azonnal vessem le és cseréljem le a papucsomra. Az íróasztalával szemben, kis polcokon ott sorakoznak a szinten lakók lábbelijei, én is választottam magamnak egy üres helyet, ahova letehettem a bakancsom, és belebújtam papucsomba.

Először egy kétágyas szobát kaptam, majd miután már majdnem mindent kipakoltam, jött a gyezsurnaja, hogy költözzek át egy blokkal odébb, egy másik szobába. Nem tudtam megkérdezni tőle, hogy miért, ezért inkább csak gépiesen cipeltem a holmijaimat. Új szobám még nagyobb, melyben három orosz koleszos kaphatna helyet. A szoba jól felszerelt, otthon is az igényesebb szobák közé tartozna szerintem. Az ágyak nem túl puhák, a hűtőgép kellően nagy, van TV és vízforraló is a teázáshoz. Azt mondjuk nem tudom, hogy az egy darab íróasztalon és egyetlen szekrényen hogyan osztozna a három lakó, de szerencsére ezzel nekem nem kell foglalkoznom.

P1160843.JPG

A szobák ebben a koliban kettesével egy-egy blokkba vannak szervezve. Egy nagyobb és egy kisebb szoba alkot egy blokkot, melynek az előteréből nyílik a WC és a zuhanyfülke. A mosdókagyló az előtérben kapott helyet. Az előtér is padlószőnyegezett, mint ahogy a szinten a vécék és a zuhanyfülkék kivételével minden helyiség. Nem túl praktikus, mert még fogmosás közben is kifröcskölöm a vizet a padlóra, hamar fel fog rohadni az a drága kárpit.

P1160833.JPG

Van még amúgy itt pár furcsaság. A zuhanyfülke például alig nagyobb, mint maga a zuhanytálca. Ha becsukom az ajtót, arra a kis helyre már be se tudok lépni, ami az ajtó és a tálca között van. Pláne, hogy vagy 40 centit fel kell lépnem, hogy a zuhanytálcába jussak. A kilincseket is nehéz megszokni. Teljesen függőleges állásba kell őket lenyomni, hogy nyissák az ajtót. Azt gondolom említenem se kell, hogy a falak és az ajtók papírvékonyságúak és szinte minden áthallatszik a szomszédoktól. Még szerencse, hogy a blokkban a másik szobában is csak egy srác lakik és ritkán van itthon. Az itt töltött egy hét alatt még nem is találkoztunk.

A szobákat amúgy elképesztő módon fűtik. A radiátorok nem szabályozhatók és csak úgy árad belőlük a meleg. Ha a szobámban vagyok, az éjszakák kivételével szinte mindig nyitva van az ablak. A reggeli hosszas szunyókálást viszont nem csak a meleg akadályozza, hanem a szomszéd srác telefoncsörgése is. Rendszeresen reggel a U2 Beautiful day-ére ébredek, még szerencse, hogy ezt állította be ébresztőnek és nem valami kibírhatatlan orosz zenét. Mondjuk ha ő nem ébreszt föl, akkor a takarítónő gondoskodik róla. Két ütemben. Úgy látszik szundi funkciós. Először jön olyan 7:40 körül és nagy sebbel-lobbal kitakarítja a WC-t, a zuhanytálcát, a mosdót és kiviszi a szemetet. Aztán mikor mindenhol végzett ezzel, elkezdi porszívózni az előtereket, majd a folyosót. A porszívójának rosszabb hangja van, mint egy légvédelmi szirénának. Mikor bekapcsolja az ajtóm túloldalán, nincs az a mormota típusú ember, aki ne ébredne föl. Szóval elkésni nem fogok a suliból, az biztos.

Összességében azért nincs rossz helyem, pláne, hogy csak pár hétről van szó, mivel már elkezdtük keresni izsevszki közös otthonunkat. Az én szobám legalább csendes és világos Eráéval ellentétben, köszönhetően a 9. emeletnek és annak, hogy az ablakom nem a főútra, hanem kelet felé, egy tágas belső udvarra néz. Búcsúzásul pedig gyönyörködjetek ti is a fotók segítségével az elém táruló csodálatos panorámában.

P1160818.JPG

P1160820.JPG

P1160793.JPG

2 komment

Címkék: körülmények kolesz metallurg gyezsurnaja

A bejegyzés trackback címe:

https://kama-tura.blog.hu/api/trackback/id/tr633302885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kokkero 2011.10.17. 13:50:56

Óhaza jelentkezik!:-)

Jó kis kecó ez, Áron! A kolis időkben mit nem adtunk volna egy ilyen matracért! Arra vigyázz, amikor este részegen hazaérsz Erától, bele ne ess a csatornába az udvaron, de legalábbis tedd vissza a fedelet!:-)
Napközben miket csinálsz, hogy bírod az orosz környezetet?

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2011.11.13. 11:43:49

@Kokkero: Szerencsére nem arra van a bejárat, amerre a nyitott csatorna, így nem vagyok veszélyben.
A matracok valóban a várakozáson felüliek, egész jól lehet rajtuk aludni, ha a szomszédban is csöndben vannak.
Ha nincs órám, általában Era koleszában vagyok, így keveset vagyok a szobámban egyedül.
süti beállítások módosítása