HTML

káma-túra

tárákánok, adminisztrácija, pláckárt, fegyvergyár, gyezsurnaják. Pre- és posztverbális tárgyak, fürdőház-szellemek, neonzöld házak, fél lépcsőfokkal végződő lépcsősorok. Baltyika sör. Kiküldetés&nászút. Orosz és udmurt táj, magyar ecsettel, szemtanúsági múltban. Vot.

Friss topikok

  • bakter19631007: kiszeretnék jutni Izsevszkbe,mint turista mert nagyon sok szép látni való van ,de hogy kezdjek hoz... (2021.02.27. 20:07) 70 éves a béke
  • aszterik: @Yo! Maaan!: melyik hely? Biztos, hogy jól értetted a posztot? (2018.03.25. 10:18) Múzeumok délutánja – Hanti-Manszijszk 2.
  • maxval bircaman megbízott szerkesztő: @Kutya 79: maxval@abv.bg Kösz előre is. (2015.09.25. 15:47) Mai orosz reneszánsz
  • Sulyid: @Kutya 79 Írtam egy privát üzenetet, remélem válaszolsz/válaszoltok majd rá. Amúgy szavaztam is, ... (2015.09.16. 14:57) Búcsúbogrács
  • Kutya 79: @Pupák Pupákovics: Ahh, valóban. Javítottam 1582-re. De, építenek most is faházakat, főleg gyalult... (2015.06.04. 10:30) Kozmodemjanszk házai

Címkék

adminisztrácija (1) Arsan (1) autó (8) Bajkál (5) barátok (10) barlang (1) baskír (1) beszéd (3) Buranovszkije Babuski (2) burját (2) busz (9) család (1) divat (2) dizájn (6) egyetem (10) elektricska (1) építészet (20) esztrád (2) falu (5) fegyver (2) felújítás (2) férfiak (2) film (3) fürdőház (1) Glazov (2) glazov (1) gyár (1) gyezsurnaja (2) Győzelem Napja (2) hanti (3) Hanti-Manszíjszk (1) Hanti-Manszijszk (2) határátkelő (4) háztartás (1) hideg (10) (12) horgász (1) Huzsir (1) Idnakar (1) időjárás (4) Izs (2) izsevszk (4) Izsevszk (33) jég (9) Jekatyerinburg (5) Joskar-Ola (1) jubileumi ünnepség (4) kaja (12) Kalasnyikov (3) Káma (1) karél (1) Kazany (1) képregény (1) kiállítás (7) Kirov-park (2) kolesz (3) komi (3) komi-permják (1) komi-zürjén (1) koncert (2) konduktor (1) konferencia (4) körülmények (24) kotlett (4) Kozmodemjanszk (1) Kudimkar (1) kullancs (1) kultúrsokk (6) Kungur (1) Lada (2) lakás (5) lektorság (2) lőtér (1) Ludorvaj (2) magyar (1) mari (3) marsrutka (3) maszlenyica (1) médiasztárság (2) metallurg (6) metro (1) migrációs kártya (1) monostor (5) mordvin (1) Moszkva (3) művirág (3) múzeum (8) népszokás (6) néptánc (4) népzene (4) nők (1) Olenyi Rucsi (2) Olhon (1) orosz (26) ősz (1) Perm (1) pia (6) plackart (3) pravodnyik (2) repülőgép (2) sár (3) síelés (1) sport (7) számítógép (2) Szarapul (1) szavazás (1) Szentpétervár (4) Szergijev Poszad (1) szibériai út (1) Sziktivkar (1) Szljudjanka (2) szobor (6) szórakozás (11) szúnyog (1) tarakan (3) társadalom (1) tatár (1) tavasz (8) teázás (3) tél (3) temető (2) természet (10) (9) transzformerek (1) UAZ (1) udmurt (18) Ulan-Ude (1) ünnep (6) Urál (1) utak (2) utazás (30) vámnyilatkozat (1) verseny (3) villamos (2) virág (1) Volga (4) vonat (10) Votkinszk (1) ZIL (1) Címkefelhő

Szljudjanka, az elbűvölő bányászváros

2013.10.20. 16:27 Kutya 79

Az elmúlt posztokban többször megígértem, hogy folytatni fogom a bajkáli túráról a beszámolót. Nos, most megpróbálom újra felvenni akkori lendületünket és tovább mesélni a történéseket.

Az előző részben valahol ott hagytuk abba, hogy gyűrötten és kialvatlanul megérkeztünk Szljudjankába, és a vasútállomástól a környező hegyek felé vezető úton elindultunk a városszéli szállásunk felé. Leendő szállásadónkkal már előre leegyeztettük, hogy hajlandó-e fogadni minket reggel 9 óra tájban és szerencsénkre volt annyira emberséges, hogy ezt nem tagadta meg tőlünk. A frissítő langyos zuhany és a kellemes délelőtti szunyókálás reményében baktattunk felfelé az enyhén emelkedő utcán. Mikor a szállás környékére értünk, kicsit megijedtünk, mert egy eléggé lepattant lakótelepen találtuk magunkat, de végül a környék egyetlen felújított házában volt a kis hostel, ahol a tulajdonos hölgy soha nem tapasztalt kedvességgel fogadott minket.

P1320894.JPG                Városszéli lakótelep

Amíg reggeliztünk és fürödtünk, házigazdánk lelkesen sorolta nekünk, hogy miket lehet itt csinálni Szljudjankában, és mivel egy kicsit fáradtak is voltunk, illetve az új úticélok és a szállás is nagyon megtetszettek, úgy döntöttünk, hogy módosítjuk a tervet, itt maradunk még egy éjszakára, és Bajkalszk helyett inkább a nem túl messzi Arsanba látogatunk el másnap. Ehhez be kellett újra mennünk a városközpontba, hogy helyet foglaljunk a buszpályaudvaron a másnapi arsani járatok egyikére, ugyanis hiába mennek oda kb. 20 percenként buszok, mind tele van, mert nagyon kedvelt kirándulóhely.

A gyorsbüfében elköltött ebédünk (inkább uzsonnánk) után szétváltunk, Anna cipőt akart venni magának, mi pedig elindultunk vissza a hegyekbe, hogy túrázzunk egy kicsit.

P1320877.JPG                Régi gőzös a vasútállomás mellett

A város szélétől kis turistaösvény indult a hegyekbe, amely gyakran keresztezte a völgyben velünk párhuzamosan csordogáló patak útját. Az ösvény végén elvileg egy hegytetőre juthattunk volna ki, ahonnan bizonyára szép kilátás nyílt volna a tóra, de ehhez négy órát kellett volna csak odafelé gyalogolni, nekünk viszont összesen volt ennyi időnk a naplementéig, ezért abban bíztunk, hátha előbb is akad olyan kiszögellés, ahonnan fentről láthatjuk a Bajkál-tavat.

P1320900.JPG                A közeli hegyek

Sajnos nem volt, végig mély völgyben haladt az út a sűrű erdőben, és végül csillapíthatatlan kíváncsiságunk miatt olyat tettünk, amit épeszű turista soha nem tenne: letértünk az egyetlen ösvényről, és a helyenként derékig érő nedves aljnövényzetben elindultunk „toronyiránt” fölfelé az egyik szomszédos hegycsúcsra. Mászás közben csak magamban átkozódtam, hogy ilyen őrültségre adtam a derekam, és végig azon rettegtem, nehogy felzavarjunk egy medvét a csörtetésünkkel. Ugyan ez is reális veszély volt, de csak később derült ki, hogy igazából mástól kellett volna tartanunk.

P1320905.JPG                Hegyi patak

Mondanom se kell, hogy a csúcson szintén nem láttunk semmit, pedig jó hegyet választottunk, magasabb volt, mint a környezőek, de ennek a tetején is olyan sűrűn nőttek a fenyőfák, hogy a szomszéd csúcsokra is alig lehetett átlátni. Csalódottan lebaktattunk a hegyről és nagy örömünkre elsőre sikerült visszatalálnunk a turistaúthoz. Örömünk rövid ideig tartott, mert Era valami viszketést érzett a kulcscsontjánál. Egy kis kullancs volt az, már meg is kapaszkodott, nem tudtam onnan lesöpörni. Na, egyből lett is nagy riadalom, hiszen az oroszok állandóan a fertőzött kullancsaikkal ijesztgetnek minket, akárhányszor csak elhagyjuk az aszfaltozott utat. Megpróbáltam még ott helyben kiszedni, de nagyon erősen kapaszkodott, így inkább úgy döntöttünk, hogy visszamegyünk a városba, és megpróbálunk szerezni egy kullancscsipeszt valamelyik patikából.

P1320918.JPG                A kilátás a csúcsról

Természetesen egy patika se volt már nyitva, ezért végül saját kézzel húztuk ki őket. Hármat-hármat szedtünk ki Erából és belőlem is, és még legalább ennyit kiráztunk a ruháink különböző ráncaiból. Eléggé meg voltunk ijedve, de szállásadónk próbált nyugtatni minket, hogy lehet rá itt olyan gyógyszert kapni (Jodantipirin), amellyel állítólag megelőzhető az agyhártyagyulladás.

Másnap szintén csak ketten utaztunk Erával, Anna pihenni szeretett volna még egy kicsit. Bezsúfolódtunk a számunkra kijelölt mikrobuszba és vártuk, hogy végre Arsanba érjünk. Era sajnos nem érezte magát valami túl jól az út alatt, berezeltünk, hogy biztos máris kijöttek az agyhártyagyulladás tünetei. Ez eléggé rányomta a bélyegét erre a napra.

P1320961.JPG                Útban Arsan felé, a Szaján hegység

Arsanban első utunk a gyógyszertárba vezetett és gyorsan kiváltottuk a javasolt gyógyszert, sőt a patikus még egy doboz antibiotikumra is rábeszélt minket, bár nem volt világos, hogy pontosan miért. (Oroszországban az antibiotikumok nagy részét is vény nélkül lehet kapni.) Mindezek után a falucska legérdekesebb látványossága, a buddhista kolostor felé vettük utunkat.

A kolostor a falutól kicsit kijjebb, az erdőben egy kis tisztáson fekszik. Az odafele vezető úton érdekes kőrakásokat vettünk észre, de hogy pontosan milyen célból emelték őket, azt nem sikerült kideríteni. Eddig ilyeneket csak magashegységekben láttam, akkor, ha jól emlékszem, azt mondták, hogy amolyan áldozat vagy tisztelgés a hegyi szellemeknek. Valószínűleg itt is hasonló kultikus indíttatásból készítették őket.

P1320991.JPG                Érdekes kőhalmok

A kolostort nagyon érdekesnek találtuk, korábban még sosem jártunk buddhista templomban, és hogy ilyennel pont Oroszországban találkozunk, az nagyon különös volt. A buddhizmus amúgy az ország keleti felében egyre népszerűbb manapság, de ez a kolostor nem az újkeletű divathullámnak köszönheti a létét, mivel már a forradalom előtt is éltek ezen a helyen buddhista szerzetesek, csak nekik valahogy sikerült elkerülniük az általános templomrombolást.

P1330012.JPG                Sztúpák

P1330020.JPG                Nehéz bármit is lefotózni pózoló oroszok nélkül

A kolostor után visszasétáltunk a központba, hogy mi is felkeressük az Arsan fő vonzerejét adó gyógyvizű forrásokat, de egy kiadós esőzés egy időre egy kis nyitott pagodába kényszerített minket. Mikor már úgy éreztük, hogy kellően csillapodott az eső, azért tovább indultunk, hiszen kíváncsiak voltunk.

P1330038.JPG                Ideiglenes menedékünk

Forrásvizet két helyen lehet vételezni, a fürdőház oldalából kinyúló csövekből, és kicsit följebb, a patakban kialakított kis kútból. A fürdőháznál a különböző csövekből különböző hőfokú víz csurdogál, a 11 fokostól egészen a 43 fokosig. Az itt nyert vizet általában megisszák. A patakban álló kút vize a szállásadónk szerint a szem gyógyításához használható.

P1330075.JPG                Esőben is hosszú sor állt a vízért

P1330067.JPG                Kívánságszalagok mindenfelé

A gyógyhatású víz és a tiszta levegő miatt természetesen a wellness turizmus minden szükséges eleme is megtalálható a faluban. Már a ’20-as években építettek ide egy többszáz férőhelyes szanatóriumot. A patakhoz vezető úton a folyamatos eső ellenére is kitartottak a mindenféle gyógyfüveket áruló árusok, és volt természetesen bazársor is, sok különleges mongol termékkel, hiszen a mongol határ innen már csak 300 kilométerre van. Legfőbb portékájuk a teveszőrgyapjúból készült holmik, zoknik, kesztyűk, lebernyegek, melyek bizonyára nagyon melegek, de az áruk eléggé borsos volt.

P1330055.JPG                Zsibvásár

Késő délután Szljudjankába visszatérve sétáltunk még egy kicsit a Bajkál-tó partján, ahol a természet szépségéhez képest méltatlan állapotú szocialista park fogadott bennünket, a parton végighúzódó vaskos beton mellvéddel. Mindezek ellenére az itt eltöltött két nap alatt a városka valahogy mégis kellemes benyomást keltett bennünk. Olyan igazi csendes, Isten háta mögötti kis település, amely csodálatos természeti környezetben helyezkedik el. A település egyébként az itt bányászott anyagról, a слюд-ról - vagyis csillámpaláról - kapta a nevét. Este kaptunk is egy-egy csillámpala-darabkát a házigazdánktól emlékbe.

P1330091.JPG                Régi ház Szljudjankában

És hogy még valami happy end is legyen ennek a betegeskedéssel fűszerezett posztnak a végén, annyit még elárulok, hogy a szállásunkra visszatérve derült ki, hogy Era egyelőre csak egy enyhébb gyomorrontást kaphatott, ugyanis Anna is egész nap rosszul volt ugyanolyan tünetekkel, pedig benne nem is volt kullancs. Végül arra jutottunk, hogy az előző napi gyorsbüfés hal lehetett az oka a rosszullétnek, ugyanis mind a ketten azt ették korábban. Milyen jó, hogy én a kotlettet választottam… :)

P1330111.JPG               A Bajkál a beton mellvéden túl

(A kullancs-sztori hazaérésünk után mondjuk tovább folytatódott, Erának hetekig hőemelkedése és egyéb tünetei voltak, agyhártyagyulladás- meg Lyme-kór-kivizsgálásokra rohangált, de végül megnyugtatták, hogy valószínűleg csak valami kisebb fertőzést kapott el azoktól a távol-keleti vérszívóktól.)

4 komment

Címkék: utazás természet kullancs monostor kotlett Bajkál Szljudjanka Arsan

A bejegyzés trackback címe:

https://kama-tura.blog.hu/api/trackback/id/tr915589414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pappito · http://pappito.com 2013.10.20. 23:20:08

köszi szépen a posztot, szuperül indult a hétfőm! Remélem a hölgyek rendbejöttek teljesen!

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2013.10.21. 08:48:46

@pappito: Igen, már másnap jól voltak mind a ketten, csak Erán hazaérkezés után még egy újabb hullám előjött, az valószínűleg tényleg a kullancs miatt. Némi hőemelkedés, meg enyhe rosszullétek két-három hétig, de az orvosok nem találtak semmit. Aztán szerencsére elmúlt.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2013.10.26. 13:34:19

Azok a kőhalmos fénykép..., azok a buddhisták,... az az épület... (a pózoló csaj), jéééééé!

Köszi a posztba fektetett energiát! Kösz a posztot!

aszterik 2013.11.02. 16:50:20

@mbemba: tök jó már, hogy ezt írtad, mert nem győzök csodálkozni, hogy a fürdőszoba-felújításos poszt kétszer annyi lájkot kapott itt (a fácsén meg sokszor többet), mint ez a csupa egzotikummal kecsegtető írás. A vécénk népszerűbb lett, mint a bajkáli túránk legegzotikusabb részei :D
süti beállítások módosítása