HTML

káma-túra

tárákánok, adminisztrácija, pláckárt, fegyvergyár, gyezsurnaják. Pre- és posztverbális tárgyak, fürdőház-szellemek, neonzöld házak, fél lépcsőfokkal végződő lépcsősorok. Baltyika sör. Kiküldetés&nászút. Orosz és udmurt táj, magyar ecsettel, szemtanúsági múltban. Vot.

Friss topikok

  • bakter19631007: kiszeretnék jutni Izsevszkbe,mint turista mert nagyon sok szép látni való van ,de hogy kezdjek hoz... (2021.02.27. 20:07) 70 éves a béke
  • aszterik: @Yo! Maaan!: melyik hely? Biztos, hogy jól értetted a posztot? (2018.03.25. 10:18) Múzeumok délutánja – Hanti-Manszijszk 2.
  • maxval bircaman megbízott szerkesztő: @Kutya 79: maxval@abv.bg Kösz előre is. (2015.09.25. 15:47) Mai orosz reneszánsz
  • Sulyid: @Kutya 79 Írtam egy privát üzenetet, remélem válaszolsz/válaszoltok majd rá. Amúgy szavaztam is, ... (2015.09.16. 14:57) Búcsúbogrács
  • Kutya 79: @Pupák Pupákovics: Ahh, valóban. Javítottam 1582-re. De, építenek most is faházakat, főleg gyalult... (2015.06.04. 10:30) Kozmodemjanszk házai

Címkék

adminisztrácija (1) Arsan (1) autó (8) Bajkál (5) barátok (10) barlang (1) baskír (1) beszéd (3) Buranovszkije Babuski (2) burját (2) busz (9) család (1) divat (2) dizájn (6) egyetem (10) elektricska (1) építészet (20) esztrád (2) falu (5) fegyver (2) felújítás (2) férfiak (2) film (3) fürdőház (1) glazov (1) Glazov (2) gyár (1) gyezsurnaja (2) Győzelem Napja (2) hanti (3) Hanti-Manszíjszk (1) Hanti-Manszijszk (2) határátkelő (4) háztartás (1) hideg (10) (12) horgász (1) Huzsir (1) Idnakar (1) időjárás (4) Izs (2) Izsevszk (33) izsevszk (4) jég (9) Jekatyerinburg (5) Joskar-Ola (1) jubileumi ünnepség (4) kaja (12) Kalasnyikov (3) Káma (1) karél (1) Kazany (1) képregény (1) kiállítás (7) Kirov-park (2) kolesz (3) komi (3) komi-permják (1) komi-zürjén (1) koncert (2) konduktor (1) konferencia (4) körülmények (24) kotlett (4) Kozmodemjanszk (1) Kudimkar (1) kullancs (1) kultúrsokk (6) Kungur (1) Lada (2) lakás (5) lektorság (2) lőtér (1) Ludorvaj (2) magyar (1) mari (3) marsrutka (3) maszlenyica (1) médiasztárság (2) metallurg (6) metro (1) migrációs kártya (1) monostor (5) mordvin (1) Moszkva (3) művirág (3) múzeum (8) népszokás (6) néptánc (4) népzene (4) nők (1) Olenyi Rucsi (2) Olhon (1) orosz (26) ősz (1) Perm (1) pia (6) plackart (3) pravodnyik (2) repülőgép (2) sár (3) síelés (1) sport (7) számítógép (2) Szarapul (1) szavazás (1) Szentpétervár (4) Szergijev Poszad (1) szibériai út (1) Sziktivkar (1) Szljudjanka (2) szobor (6) szórakozás (11) szúnyog (1) tarakan (3) társadalom (1) tatár (1) tavasz (8) teázás (3) tél (3) temető (2) természet (10) (9) transzformerek (1) UAZ (1) udmurt (18) Ulan-Ude (1) ünnep (6) Urál (1) utak (2) utazás (30) vámnyilatkozat (1) verseny (3) villamos (2) virág (1) Volga (4) vonat (10) Votkinszk (1) ZIL (1) Címkefelhő

Épül-szépül a környék

2014.11.03. 09:06 Kutya 79

Mai témánk ismét egy korábban elmaradt poszt ötletéből származik. Még május elején szerettem volna arról írni, hogy tavasszal milyen karbantartási munkákat végeztek a házunk körül, de mivel a változás azóta is folyamatos, így tulajdonképpen most is teljesen aktuális a téma.

P1360395.JPG                 Mikor még állt a szomszéd ház

Az egész történet úgy kezdődött, hogy április közepén végre kicsit felmelegedett az időjárás, és szép lassan olvadásnak indult a hótakaró. A hőmérséklet nappal már a pozitív tartományban volt, így el lehetett kezdeni a szabadtéri munkákat.

Tavasszal az első és legfontosabb dolog a tél során felgyülemlett szemét összeszedése. Ilyenkor bukkannak elő a hó által jótékonyan eltakart sörösüvegek, kartondobozok és egyebek, melyeket a kedves polgártársak méltóztattak elszórni a hosszú tél alatt. A mi házunk előtt is volt „termés” rendesen. Többek között erre találták ki a „szubbótnyikot”, a szombatonként önkéntes alapon végzett társadalmi munkát. Hozzánk is jöttek páran szemetet szedni, de azok szerintem fizetett köztisztaságiak voltak. Ezt abból gondolom, hogy nem túl nagy lelkesedéssel dolgoztak, és amikor a délutáni eső eleredt, gyorsan el is iszkoltak a helyszínről, ezért bizony hagytak is a bokrok alján némi szemetet.

P1370430.JPG                 Ennyi gyűlt össze fél év alatt

Pár nappal később egy darus kocsi érkezett néhány favágóval. Először csak a házunkkal szemben elterülő őserdőt ritkították meg egy kicsit, aztán később felpattantak a daru kosarába, és nekiestek a bejáratunk mellett álló fa csonkolásának. Kezdetben még csak azt gondoltam, hogy kicsit levágják a nagyon messzire nyúló ágakat. Ekkor még azért szurkoltam, hogy észrevegyék és eltávolítsák a több éve a fa ágai közt lobogó tréningnadrágot meg azt a másik szürke rongyot, amit valaki a felső emeletek egyikéből dobhatott rá a fára. De aztán azt kellett észrevennem, hogy egyre mélyebbre haladnak a fában, és mire visszaértem az ebédből, már csak a puszta fatörzs meredezett a bejárat mellett.

P1370425.JPG                 A kertészek munkában

Szép munka volt, gondoltam magamban. Nem tudom, mivel érdemelte ki szegény fa ezt a büntetést. Kívülről nézve egészségesnek tűnt, és a levágott ágaknál se lehetett látni korhadást vagy egyéb betegséget. Egyetlen bűne talán az lehetett, hogy kicsit ferdén nőtt, és nagyon az épület előtt húzódó utacska felé dőlt. Lehet, hogy a gyökerei meg az épület alapjait veszélyeztették? Ezt már sosem fogjuk megtudni, mindenestre a fa maradványa túlélte a műtétet, és a nyár során újabb hajtásokat hozott.

P1370437.JPG                Így nézett ki a fa a csonkolás után. Mellette az egyik új pincetető.

A környező növényzet rendbetétele mellett a házunkat is igyekeztek egy kicsit kicsinosítani. Új tetőt kaptak például a ház előtti pincelejárók. Azért senki ne gondoljon valami komoly esztétikai változásra, mindössze csak annyi történt, hogy az ezeréves fatákolmányt kicserélték egy újra, és a régi rozsdás és horpadt fémlemez helyett egy új, csillogó darabot tettek a helyére. A konstrukció lényege nem változott, ezért szerintem az egyik tető továbbra is az épület alapjaihoz vezeti a róla lefolyó esővizet.

P1380249.JPG                 Ez még továbbra is a házat áztatja

De ezen a ponton nem álltak meg az ácsok és tetőfedők, gyorsan eszkábáltak kis ferde tetőcskéket a bejáratok fölött található előtetőkre is. Még egy kis ereszt is szereltek alá, hogy a víz ne a ki- és belépők nyakába folyjon. Igazán dicséretes. A probléma csak az, hogy pont ugyanilyeneket csináltak két éve az elnöki palotával szemben álló házak bejárataira is, és azok a tetőcskék ma már borzasztó állapotban vannak. A fémlemezborítás mindegyiken be van horpadva, el van vetemedve. Az ereszek lógnak, a végük lefittyedt, a víz elvezetésére alkalmatlanok. A fémlemez valószínűleg nincs kellően sűrűn alátámasztva, hogy több hónapon át elbírja az akár egy méteres hó és jég súlyát, és hasonlóan gyengécske az ereszcsatorna is, aminek hófogók híján mindezt a tetőn kéne tartania. Hát persze, hogy lekonyul szegény több száz kiló jég hatására. Valószínűleg ez a sors vár a most még délcegen álló tetőcskéinkre is.

DSCF1409.JPG                 Az új előtető

Az építőmunkások egyébként nem csak a házon szorgoskodtak, hanem a környékén is. Az eddig szabadon álló kukáink kaptak egy kis házikót, így most egy hajszállal rendezettebb képet mutatnak. Továbbá építettek egy kis kerítést is a ház végébe, hogy a szanaszét parkoló autók ne állhassanak közvetlenül a fal mellé.

DSCF1389.JPG                 Már a kukáknak is van hol lakniuk

A szomszédos telkeken se tétlenkedtek az elmúlt hónapokban. Mikor három éve ide költöztünk, a Lenin utcán tőlünk keletre még két régi, lakatlan faház állt, nyugat felé pedig egy megkezdett építkezés félbehagyott alapozása. Így volt ez évekig, de aztán tavaly nekiláttak a faházak bontásának, és mostanra a távolabbi helyén már el is készült egy új irodaház. Amint azt befejezték, idén nyáron hozzáláttak a közelebbi telken is az építkezéshez. Hogy ott mi készül, azt egyelőre nem tudom (valószínűleg egy újabb irodaház), de szeptember óta minden reggel arra ébredünk, hogy ácsolják a zsaluzatot és öntik bele a betont.

DSCF1399.JPG                A toronyház most nyáron készült el, a mellette lévő bolt egy éve

Ezzel az építkezéssel egy időben a másik magára hagyott telken is felgyorsultak az események. Mielőtt nyáron hazamentem volna a nyári szünetre, már láttam, hogy valamilyen előkészítő munkálatokat végeznek ott. Mire szeptemberben visszaértünk, már álltak a földszint vasbeton oszlopai. Itt is egy irodaépület épül, de ez valamilyen városi, közigazgatási hivatal lesz. A munka egy hónapon át nagyon gyorsan haladt, mert előre gyártott elemekből dolgoztak, és szinte két-háromnaponta nőtt egy-egy emelettel az épület. Most már a falazásnál tartanak, az természetesen már lassabban megy.

DSCF1393.JPG                 Az épülő adminisztratív tömb

Hát így élünk most, két építkezés között, állandó sárban és zajban. Remélhetőleg a munkálatok befejeztével az előttünk lévő kis zöld területet is rendezik majd, de félő, hogy mire arra sor kerül majd, mi már nem leszünk Izsevszkben. Mindenesetre a következő lakónak valószínűleg kellemesebb lesz itt laknia.

Szólj hozzá!

Címkék: tavasz építészet felújítás körülmények Izsevszk

A bejegyzés trackback címe:

https://kama-tura.blog.hu/api/trackback/id/tr226858963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása