HTML

káma-túra

tárákánok, adminisztrácija, pláckárt, fegyvergyár, gyezsurnaják. Pre- és posztverbális tárgyak, fürdőház-szellemek, neonzöld házak, fél lépcsőfokkal végződő lépcsősorok. Baltyika sör. Kiküldetés&nászút. Orosz és udmurt táj, magyar ecsettel, szemtanúsági múltban. Vot.

Friss topikok

  • bakter19631007: kiszeretnék jutni Izsevszkbe,mint turista mert nagyon sok szép látni való van ,de hogy kezdjek hoz... (2021.02.27. 20:07) 70 éves a béke
  • aszterik: @Yo! Maaan!: melyik hely? Biztos, hogy jól értetted a posztot? (2018.03.25. 10:18) Múzeumok délutánja – Hanti-Manszijszk 2.
  • maxval bircaman megbízott szerkesztő: @Kutya 79: maxval@abv.bg Kösz előre is. (2015.09.25. 15:47) Mai orosz reneszánsz
  • Sulyid: @Kutya 79 Írtam egy privát üzenetet, remélem válaszolsz/válaszoltok majd rá. Amúgy szavaztam is, ... (2015.09.16. 14:57) Búcsúbogrács
  • Kutya 79: @Pupák Pupákovics: Ahh, valóban. Javítottam 1582-re. De, építenek most is faházakat, főleg gyalult... (2015.06.04. 10:30) Kozmodemjanszk házai

Címkék

adminisztrácija (1) Arsan (1) autó (8) Bajkál (5) barátok (10) barlang (1) baskír (1) beszéd (3) Buranovszkije Babuski (2) burját (2) busz (9) család (1) divat (2) dizájn (6) egyetem (10) elektricska (1) építészet (20) esztrád (2) falu (5) fegyver (2) felújítás (2) férfiak (2) film (3) fürdőház (1) glazov (1) Glazov (2) gyár (1) gyezsurnaja (2) Győzelem Napja (2) hanti (3) Hanti-Manszíjszk (1) Hanti-Manszijszk (2) határátkelő (4) háztartás (1) hideg (10) (12) horgász (1) Huzsir (1) Idnakar (1) időjárás (4) Izs (2) Izsevszk (33) izsevszk (4) jég (9) Jekatyerinburg (5) Joskar-Ola (1) jubileumi ünnepség (4) kaja (12) Kalasnyikov (3) Káma (1) karél (1) Kazany (1) képregény (1) kiállítás (7) Kirov-park (2) kolesz (3) komi (3) komi-permják (1) komi-zürjén (1) koncert (2) konduktor (1) konferencia (4) körülmények (24) kotlett (4) Kozmodemjanszk (1) Kudimkar (1) kullancs (1) kultúrsokk (6) Kungur (1) Lada (2) lakás (5) lektorság (2) lőtér (1) Ludorvaj (2) magyar (1) mari (3) marsrutka (3) maszlenyica (1) médiasztárság (2) metallurg (6) metro (1) migrációs kártya (1) monostor (5) mordvin (1) Moszkva (3) művirág (3) múzeum (8) népszokás (6) néptánc (4) népzene (4) nők (1) Olenyi Rucsi (2) Olhon (1) orosz (26) ősz (1) Perm (1) pia (6) plackart (3) pravodnyik (2) repülőgép (2) sár (3) síelés (1) sport (7) számítógép (2) Szarapul (1) szavazás (1) Szentpétervár (4) Szergijev Poszad (1) szibériai út (1) Sziktivkar (1) Szljudjanka (2) szobor (6) szórakozás (11) szúnyog (1) tarakan (3) társadalom (1) tatár (1) tavasz (8) teázás (3) tél (3) temető (2) természet (10) (9) transzformerek (1) UAZ (1) udmurt (18) Ulan-Ude (1) ünnep (6) Urál (1) utak (2) utazás (30) vámnyilatkozat (1) verseny (3) villamos (2) virág (1) Volga (4) vonat (10) Votkinszk (1) ZIL (1) Címkefelhő

Megmondjuk, hogy kell élni

2014.12.05. 13:48 aszterik

Új, tanácsadó rovattal bővül a Káma-túra blog. Ha úgy érzed, elakadtál az életedben, nosza ragadj tolla Már régen kitaláltuk Áronnal, hogy kéne írni egy posztot férfiakról, nőkről, családról is. Leírom hát, hogy mi mindent hallottam és tanultam a bruttó 39 hónap alatt Oroszországban arról, hogy hogyan kell nőként, illetve férfiként viselkedni ebben az életben/ országban.

A nő

A nőnek mindig szépnek kell lennie, nyilatkoztatta ki Ványa. Tényleg mindig szép is, elegánsan vonul magas sarkú csizmájában az iparváros kacska járdáin a jégbordákon, miniszoknyában mutogatja vékonyka lábait a mínusz húszban, kiskosztümben, tűsarkúban jár egyetemre, óra előtt a folyosó tükrében arcát, haját csinosítja. Slampos mellette egész Európa.

p1180168.JPG                 A nő

A nőnek nem illik csúnyán beszélnie. Belegondolni is borzasztó, hogy vannak nők, akik olykor káromkodást vesznek a szájukra, szörnyülködött Szergej.

A nőnek, különösen, ha falun született, legkésőbb 22-23 éves koráig illik férjhez mennie és gyereket szülnie. A nő életének legszebb, várva várt napja az esküvő. Leomló, terebélyes fehér ruhában, művirágkoszorúkkal a háttérben pózol vőlegényével a második világháborús emlékmű előtt, barátnői olvadoznak az orosz közösségi oldalon.

p1200766.JPG

                Glazovi nász

A nő a szép, romantikus filmeket kedveli, amelyek végén minden jóra fordul, a szerelmesek egymásra találnak, esküvő lesz és gyermekáldás.

p1360310.JPG                 Itt készül a legtöbb esküvői fotó Izsevszkben

A nő ugyanakkor nem tűri a testiséget, érzéki jeleneteket a vásznon, s megbotránkozik, ha csókolózó párt lát az utcán: a tiszta, éteri szerelem hódolója ő.

A nőnek, ha már 21 éves és férjnél van, illendően illik öltöznie: felsőtestét nyakig zárt blúzba, lábait a térdet takaró szoknyába ajánlott bújtatnia, mondta egy huszonéves.

A nőnek, ha már 21 éves és férjnél van, az ura mellett van a helye. Nem pályázgathat külföldi ösztöndíjakra, mondták még.

p1230611.JPG                Péterváron még inkább megadják a módját

A nőre, ha 25 évesen még nincs férjnél, ferde szemmel nézhetnek álláskereséskor, mondta egy orosztanárnő. Álláskereséshez szöveges, régi vágású önéletrajzot kell írni, bemutatkozás után családi állapotot tisztázni. A 25 évnél idősebb hajadon alapból gyanús, joggal feltételezhető, hogy valami zűr van körülötte. Előrelátó döntés lehet hát a munkaadó részéről, ha be se hívja állásinterjúra.

A nő, ha dolgozna, nem illik, hogy anyagi megfontolások alapján keressen magának munkahelyet, mondta egy másik orosztanárnő. Karrierista és – szitokszóval – emancipált az a nő, akinek a fizetés mértéke a legfontosabb szempont egy állásnál. A nőnek kizárólag ради души, a lelkéért, vagyis saját kedvtelésére és örömére illik dolgoznia, a pénzkeresés mint olyan a férfi dolga, így tanultuk az oroszórán.

A nő azért mindig dolgozik (ha tanárnő, még szombaton is), munkaalapú társadalom ez is, na meg egy keresetből itt is lehetetlen megélni.

A nőnek illik eltitkolnia a férje elől, ha esetleg többet keres nála, mondta egy harmadik orosztanárnő, mert ez sértheti a férj önérzetét. A nő keresetével a nő gazdálkodhat és garázdálkodhat, szabadon költheti bundára, kelmékre. A család megélhetését a férj keresete biztosítja, az a pénz éppen erre való. A férjnek azért illik leadnia a keresetét az asszonynak, aki azt beosztja, kiosztja, könyveli és számon tartja, mondta egy negyedik orosztanárnő.

A nő, még ha három gyereket is nevel, heti 18 duplaórát tanít és egyetlen szabadnapja a kedd, egyedül végzi az összes házimunkát, tudtam meg szintén egy oroszórán. A nő lételeme a gondoskodás, a padló suvickolása egyúttal szeretetének kifejeződése is. A házimunka végzése a nő számára ráadásul üdítő, stresszoldó tevékenység, voltaképpen pihenés.

A nők ma már túlemancipáltak, olvastuk egy másik oroszkurzuson. Sok hölgy ugyanis bizonyítani akarja, hogy van olyan erős, hogy egyedül is el bírja tartani magát és gyermekeit. Ezért is van annyi válás, olvastuk a szövegben. A nők amúgy is kizárják a férfiakat a gyereknevelésből.  

A nőt, ha harmincon túl nincs gyereke, lépten-nyomon biológiai órája ketyegésére emlékeztetik, jámborabb lelkek a gyermekáldás érdekében esetleg imádkozásra buzdítják.

A nő arra teremtetett, hogy tűrjön, bírjon, elviseljen, profik is a nők ebben, mondta egy egyetemi tanár.

A férfi

A férfi nagy terepjáróval jár és ha kell, a járdára parkol.

p1350874.JPG                ...vagy a játszótér közepére

A férfi, ha késztetést érez, odaköp egy jó szaftosat a járdára.

A férfi más férfitársaival együtt olykor lépcsőházakban bandázik. Sörözik, cigizik, szotyihéjat köpköd és – ha a szükség úgy hozza  akár a kövezetre is vizel ilyenkor a lépcsőfordulóban.

A nőtlen férfi magatehetetlen, nem képes élelmezni magát és rendben tartani környezetét, épp ezért fontos, hogy kora húszas éveiben megházasodjon, fejtegette egy fiatal lány.

A férfi, ha még nem feleséggel, hanem mondjuk szobanövénnyel él, nem meglepő, ha rendszeresen elfelejti locsolni azt a növényt. Nincs ugyanis mellette nő, aki figyelmeztetné az ilyen apróságokra.

A férfi egyetlen feladata, hogy munkájával eltartsa családját. Épp ezért nem is tudok annyit írni a férfiról, mint a nőről.

dscf1252.JPG                 Asszonyszeminárium plakátja az egyetemen (!): Milliomos lesz a férjem,
                avagy tanítsd meg a pasidnak, hogyan gazdagodjon meg. A belépés ingyenes. Sajnos nem mentem el rá

A férfi nem végez házimunkát, mert az túl nőies tevékenység, írta egy egyetemista.

A férfi, minthogy nem adatik meg számára az a lehetőség, hogy a házimunka során levezesse a benne felgyülemlett stresszt, sokszor jobb híján alkohollal kénytelen oldani feszültségét, mondta még az egyik orosztanárnő. A férfiak átlagéletkora ezért is alacsonyabb a nőkénél.

Nők és férfiak nem bírnak szót érteni egymással társas eseményeken, ezért külön csoportosulnak, állította Kszjusa. "A" csoport az autókról, "B" csoport a cicomázásról beszélgethet így zavartalan.

Vááá, zsong a fejem. Mindenesetre megnyugodhatunk Magyarországon, van remény, van még szeglete a világnak, ahol nem cserélődtek fel a szerepek és élnek még a hagyományos értékek.

14 komment

Címkék: család orosz férfiak társadalom nők művirág kultúrsokk

A bejegyzés trackback címe:

https://kama-tura.blog.hu/api/trackback/id/tr966956785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fejeslaci 2014.12.05. 14:07:19

Az kimaradt, hogy egy férfinak állandóan gyanakvó, mogorva képpel kell járnia, mintha éppen felöklelni készülne valakit.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2014.12.05. 14:32:01

Nagyon élvezetesen van megírva!!!!

A férfinak sok meccset kell néznie? (Én úgy tudtam!) Ha igen, akkor foci vagy jó a jégkorong is?

aszterik 2014.12.05. 18:49:47

@fejeslaci: :D
Azért maradt ki, mert szerintem a nők is gyakran mogorva, barátságtalan arccal járnak-kelnek, ebben nem vettem észre különbséget, bár lehet, hogy van. Ugyanígy szerintem nemtől függetlenül sietős, lekaszabolós az emberek mozgása, pl. ha szembemegyünk egymással az utcán, nem látom rajtuk a kölcsönös törekvést, hogy kikerüljük egymást, a másikat előreengedni, ajtót a mögöttük jövőnek megtartani nem szoktak se nők, se férfiak, és edzésen is gyorsan ráront mindenki a szőnyegekre, súlyokra, akár elévágva a másiknak, nehogy ne jusson neki tornaeszköz.

aszterik 2014.12.05. 18:55:52

@mbemba: Örülök :)))!
Valószínűleg jó, ha ilyen férfias az illető férfi érdeklődése, hogy meccsek, foci, de asszem, azért nem elvárás ez. Húú, talán inkább jégkorong, bár lehet, hogy Áron hokistársai miatt gondoljuk így. Bár azért tagadhatatlan, hogy inkább a hoki, mint a foci hazája ez.
Kedvelt férfihobbi még a horgászat, lékhorgászat.

fejeslaci 2014.12.07. 19:48:24

@aszterik: Szerintem ez két különböző dolog. Emlékezetem szerint egy nőnek ben kell folyamatosan mogorva arcot vágnia. Jó, esetleg a pult mögött, de az érthető, hiszen jössz a mindenféle lehetetlen kívánságaiddal... De egy férfi, az más. Annak folyamatosan.

Egyébként megjegyzem, hogy persze a foci és a hoki iránti érdeklődésben nincs olyan aránytalanság, mint nálunk, de ez nem jelenti, hogy a foci kevésbé érdekelné őket, sőt...

Visszatérve még az eredeti témára, nekem az az abszurditás tűnt felt, hogy a legtöbb orosz nő mindent elkövet azért, hogy férjhez menjen, elvégre a rendes nő 22 éves korára férjnél van. Elvben olyan, mintha egy nő egyedülállóként nem is élhetne. Viszont valójában a legtöbb nő maga tartja el, sőt pesztrálja a férjét, aki gyakran alkoholista, de legalábbis munkanélküli, és persze semmilyen részt nem vállal a házimunkában vagy a gyermeknevelésben – akkor sem, ha egyébként semmi dolga.

Persze nem akarom azt sugallni, hogy mindenki ilyen, de mondjuk ez egy jókl kirajzolódó, meglehetősen domináns „családtípus”, nyilván feltűnőbb, mint a normális...

aszterik 2014.12.10. 13:38:38

@fejeslaci: Én továbbra is csak azt tudom mondani, hogy a nőknél is nagyon gyakorinak találom a mogorva arckifejezést és a pokrócos modort, de lehet, hogy inkább az otthoni viszonyokhoz (ami azért szintén nem ideális sztem) tűnik gyakorinak, és még mindig kevesebbszer mogorva egy helyi nő, mint egy helyi férfi. Mondják ugye azt is, hogy nem szokás itt csak úgy mosolyogni bele a világba v. rá egy másik emberre, mert még asziszik, hogy tökkelütöttek vagyunk.

Ja ja, én is tudok több ilyen családról.

borigabi 2014.12.14. 19:25:57

@aszterik: Igen, az előzékenység, udvariasság hiánya nekem is feltűnt az elején. Autóval pedig még kevésbé rózsás a helyzet, de ez nem fér bele egy kommentbe, külöm posztot érdemelne. :)

borigabi 2014.12.14. 19:30:34

@fejeslaci: @aszterik: Hát igen, az alkohol-probléma nem oldótott meg azzal, hogy este 10 és reggel 10 között - elvileg - nem árulnak alkoholt a közértben...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.14. 19:44:20

Q jó a poszt, köszönöm, sírva röhögtem rajta... :D

együttnemműködő 2014.12.14. 22:29:55

@borigabi: Nemcsak elvileg, hanem gyakorlatilag is - nem lehet lehúzni a vonalkódot a kérdéses időszakban. Ennek ellenére a férfiak 25%-a még mindig nem éri meg az 55 évet, szóval szép és jó, de nem tökéletes.

Pupák Pupákovics 2014.12.15. 18:25:53

Talán mégis el kellett volna menned arra szép plakáttal hirdetett szemináriumra!
Ahogy olvasom Áron eloroszosodott: hokizik és iszik..
Mi lesz veletek?

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2014.12.15. 19:53:08

@együttnemműködő: Alkoholt valóban nem adnak el, de nyerni lehet. Két sarokra tőlünk működik egy bódé, ott kb. 100 RUB egy sorsjegy, ami érdekes módon mindig nyer és a nyeremény egy sör. Ügyesek az oroszok...

dbeata 2014.12.15. 20:30:47

Ez olyan, mintha önmaga paródiája lenne! :)
süti beállítások módosítása