Az utóbbi pár oroszórámon az étkezés és az étkezési szokások volt a fő téma. Annyira belejöttem a dologba, hogy gondoltam, nektek is összefoglalom egy kisiskolás szintű fogalmazásban, hogy hogyan és miket szoktunk itt ebédelni.
Hétköznapokon szinte mindig az egyetem menzáján, hétvégéken pedig az egyetem közelében működő „Egyetemi kávézó” nevű helyen szoktunk ebédelni. Az egyetem menzáján nagyon olcsó és megfelelő minőségű ételeket készítenek. Egy 3-4 fogásos ebéd kettőnk számára ki szokott jönni 124-147 rubelből (1000 Ft alatt). Az egyetlen baj a menzával az, hogy elég egyhangú az ételválaszték.
az egyetemi menza (sztalóvaja)
Mindig van legalább háromféle saláta, ezek között van édes és van savanyú is, némelyik ecettel, de többnyire majonézzel, káposzta, répa, uborka, kukorica, cékla, különböző gyümölcsök, tonhal, rák, tengeri alga, sajt, tojás és sonka, különböző kombinációkban. Az ínyencek akár még mákos csipsszel díszített salátát is választhatnak! Az oroszok előételnek eszik még a leves előtt, mi is többnyire így teszünk. A salátákat nagyon szeretjük, ritkán hagyjuk csak ki a menüből.
Levest viszont mindig eszünk. Még a menzán is nagyon jó leveseket készítenek, de az egyetemi kávézóban egyenesen kitűnőket. Jól esik egy kis meleg folyadék a kinti hideg után, bár állítólag a nehézfémekkel szennyezett csapvízből készítik őket a kantinban. Kedvencünk a szoljanka, olajbogyóval és savanyú uborkával, de jó a scsí, a borscs és a krumplis gombaleves is. Minden leveshez jár egy kis tejföl, esetenként majonéz, ami lágyabbá teszi a levesek savanykás ízét.
sülthús babbal
A főfogás az ebéd gyenge pontja. Mi már csak nevetünk rajta, de szinte mindig ugyanaz van. Lehet választani valamilyen húsfélét valamilyen körettel. Főzelékek, tésztaételek vagy vegetáriánus zöldséges ételek nincsenek. Néha van krumplipüréburokban sütött gomba, vagy rösztihez hasonló krumplipogácsa, esetleg palacsinta, egyébként a vegetáriánusoknak meg kell elégedniük a saláták és a köretek variálásával. Kotlett és hajdina viszont mindig van, melyek kellemetlen szagát már a bejáratnál lehet érezni. A kotlett leginkább a magyar fasírtra hasonlít, a hajdina pedig barna színű főtt gabonaféle, aminek kellemetlen szaga és hasonlóan rossz íze van. Az oroszok nagyon szeretik, de minket ki lehetne kergetni vele a világból. Néha viszont kapható a szokásos krumplipürén, rizsen és tésztán kívül főtt árpagyöngy, lecsós tök, dinsztelt káposzta vagy hagymás bab köretnek, melyeket otthon is szívesen ennék. A húsok nem túl izgalmasak, sült csirkecomb és tepsiben sült hússzeletek szoktak lenni. Néha van magyar gulyás, ami inkább a pörkölthöz hasonlít, de ettünk már saslikot is. Hal viszont mindig van a kínálatban, néha abból is szoktunk választani.
csirke tésztával
Desszertnek édes péksüteményeket lehet enni, de itt is ért már minket meglepetés. Az édesnek látszó süteményről az első falat után derült ki, hogy az tulajdonképpen sós, hogy a túrósbatyunak kinéző cucc tulajdonképpen sajtos croissant és az ökörszem nem túróval, hanem krumplipürével van töltve.
A menzán szerencsére élvezhetjük a tanároknak és az egyetemi dolgozóknak járó kiváltságot, ami abból áll, hogy egy másik, külön helyiségben szolgálnak ki minket, ahol általában rövidebb a sor, mint a hallgatóknál. A kivételezett helyzet ellenére itt is csak alumínium kanalat és villát adnak evőeszköznek (kést nem), melyekkel néha elég nehéz elfogyasztani az ebédet.
a VIP-különterem
A korábban már említett egyetemi kávézó kínálata nagyban hasonlít a menzáéhoz, azzal a különbséggel, hogy ott jobb minőségben készülnek az ételek és nagyobbak is az adagok. Az árak ennek megfelelően kb. kétszer akkorák, mint a menzán, de ez még így se mondható drágának, pláne ha a többi itteni étteremhez hasonlítjuk.
Az ebédelésnél a reggeli és a vacsora készítése viszont már nehezebb eset, ahhoz közértbe kell menni. A boltokról, élelmiszerekről majd a következő posztban írunk, addig emésszétek csak az ebédet!