HTML

káma-túra

tárákánok, adminisztrácija, pláckárt, fegyvergyár, gyezsurnaják. Pre- és posztverbális tárgyak, fürdőház-szellemek, neonzöld házak, fél lépcsőfokkal végződő lépcsősorok. Baltyika sör. Kiküldetés&nászút. Orosz és udmurt táj, magyar ecsettel, szemtanúsági múltban. Vot.

Friss topikok

  • bakter19631007: kiszeretnék jutni Izsevszkbe,mint turista mert nagyon sok szép látni való van ,de hogy kezdjek hoz... (2021.02.27. 20:07) 70 éves a béke
  • aszterik: @Yo! Maaan!: melyik hely? Biztos, hogy jól értetted a posztot? (2018.03.25. 10:18) Múzeumok délutánja – Hanti-Manszijszk 2.
  • maxval bircaman megbízott szerkesztő: @Kutya 79: maxval@abv.bg Kösz előre is. (2015.09.25. 15:47) Mai orosz reneszánsz
  • Sulyid: @Kutya 79 Írtam egy privát üzenetet, remélem válaszolsz/válaszoltok majd rá. Amúgy szavaztam is, ... (2015.09.16. 14:57) Búcsúbogrács
  • Kutya 79: @Pupák Pupákovics: Ahh, valóban. Javítottam 1582-re. De, építenek most is faházakat, főleg gyalult... (2015.06.04. 10:30) Kozmodemjanszk házai

Címkék

adminisztrácija (1) Arsan (1) autó (8) Bajkál (5) barátok (10) barlang (1) baskír (1) beszéd (3) Buranovszkije Babuski (2) burját (2) busz (9) család (1) divat (2) dizájn (6) egyetem (10) elektricska (1) építészet (20) esztrád (2) falu (5) fegyver (2) felújítás (2) férfiak (2) film (3) fürdőház (1) Glazov (2) glazov (1) gyár (1) gyezsurnaja (2) Győzelem Napja (2) hanti (3) Hanti-Manszíjszk (1) Hanti-Manszijszk (2) határátkelő (4) háztartás (1) hideg (10) (12) horgász (1) Huzsir (1) Idnakar (1) időjárás (4) Izs (2) izsevszk (4) Izsevszk (33) jég (9) Jekatyerinburg (5) Joskar-Ola (1) jubileumi ünnepség (4) kaja (12) Kalasnyikov (3) Káma (1) karél (1) Kazany (1) képregény (1) kiállítás (7) Kirov-park (2) kolesz (3) komi (3) komi-permják (1) komi-zürjén (1) koncert (2) konduktor (1) konferencia (4) körülmények (24) kotlett (4) Kozmodemjanszk (1) Kudimkar (1) kullancs (1) kultúrsokk (6) Kungur (1) Lada (2) lakás (5) lektorság (2) lőtér (1) Ludorvaj (2) magyar (1) mari (3) marsrutka (3) maszlenyica (1) médiasztárság (2) metallurg (6) metro (1) migrációs kártya (1) monostor (5) mordvin (1) Moszkva (3) művirág (3) múzeum (8) népszokás (6) néptánc (4) népzene (4) nők (1) Olenyi Rucsi (2) Olhon (1) orosz (26) ősz (1) Perm (1) pia (6) plackart (3) pravodnyik (2) repülőgép (2) sár (3) síelés (1) sport (7) számítógép (2) Szarapul (1) szavazás (1) Szentpétervár (4) Szergijev Poszad (1) szibériai út (1) Sziktivkar (1) Szljudjanka (2) szobor (6) szórakozás (11) szúnyog (1) tarakan (3) társadalom (1) tatár (1) tavasz (8) teázás (3) tél (3) temető (2) természet (10) (9) transzformerek (1) UAZ (1) udmurt (18) Ulan-Ude (1) ünnep (6) Urál (1) utak (2) utazás (30) vámnyilatkozat (1) verseny (3) villamos (2) virág (1) Volga (4) vonat (10) Votkinszk (1) ZIL (1) Címkefelhő

Mutáns szúnyogok

2012.10.08. 18:47 Kutya 79

Szeptember végén olyan problémával szembesültünk itt Izsevszkben, amire soha nem gondoltunk volna. Azt már megszoktuk odahaza, hogy nyáron elszaporodnak a szúnyogok, de hogy ilyesmire itt még a hűvös, esős ősz beálltával is számítani lehet, elég váratlanul ért minket.

Mikor az előző hónap végén elindították a fűtést, hirtelen nagyon meleg lett a lakásban. Napközben is gyakran szellőztettünk, hogy kimenjen a meleg, de aludni csak úgy tudtunk, ha résnyire nyitva hagytuk az ablakot. Az egyik ilyen este a nagy szellőztetés alatt egy csomó szúnyog jött be a lakásba, melyek persze egész éjjel belőlünk akartak falatozni.

arkot-ugrott-a-szunyog.jpg                Az ellenség (forrás: www.gyerekdal.hu)

Aznap éjjel alig aludtunk valamit. Az ablakot becsuktuk, hogy több már ne jöjjön be, de úgy meg iszonyat meleg volt, nem lehetett kibírni a takaró alatt. Viszont ha kitakaróztunk, még jobb célpontot szolgáltattunk a kis dögöknek. Egész éjjel csak forgolódtunk, hallgattuk a fülünk körül döngicsélő ragadozókat és mikor végre leszálltak valamelyik testrészünkre, megpróbáltuk hirtelen agyoncsapni őket. Era is és én is lecsaptunk vagy 9-9 szúnyogot, de még így is maradt belőlük egészen reggelig.

Másnap persze egész nap csak kóvályogtunk az álmosságtól, miközben hol itt, hol ott viszketett valamink. Egyöntetűen megállapítottuk, ez így nem mehet tovább, azonnali intézkedés szükséges! Era aznap el is ment kedvenc szupermarketünkbe és egy konnektorba dugható szúnyogirtó berendezéssel tért vissza.

P1260435.JPG                Az ablak alatti dzsungelből özönlenek

Amíg tartottak a készülékhez adott utántöltő lapocskák, nem is volt különosebb gond. Estére szépen bedugtuk a kütyüt a konnektorba, az ablakot résnyire kinyitottuk és kellemesen aludtunk egészen reggelig. A készlet viszont két hét alatt szépen elfogyott és nem gondoskodtunk időben a pótlásáról. Igazából én nem is gondoltam, hogy még októberben is szükség lenne szúnyogriasztóra, hiszen a kinti hőmérséklet már alig-alig emelkedik 10 fok fölé és szerintem már voltak olyan esték is, amikor fagyott odakint. Legalábbis a villamoson ezt hallottam két beszélgető nőtől. Szóval, ez már messze nem az a hőmérsékleti tartomány, amikor a szúnyogok vígan elvannak és szaporodnak, ezért mind a ketten azt vártuk, hogy végre eltűnnek ezek a kellemetlen jószágok az életünkből.

De nem! Tegnapelőtt este megint a korábban már elmesélt „élményekben” volt részünk. Hiába nem hiányzott semmi a háztartásba, újra kénytelenek voltunk elmenni a szupermarketba, hogy beszerezzük az újabb utántöltő lapocskákat. A boltosok viszont szintén úgy gondolhatták, hogy a szúnyogszezonnak már vége és levették a polcokról az ellenük gyártott termékeket. Hirtelen nagy pánik lett, aztán végül Erának egy patikából sikerült hoznia egy hatalmas szúnyogirtó sprét.

Mielőtt tegnap délután elmentünk futni a városba, becsuktuk az összes ablakot és alaposan befújtuk az összes helyiséget, hogy immár véglegesen leszámoljunk a kis dögökkel. Mikor visszaértünk még mindig érezni lehetett a spré kellemetlen szagát. Nagyon okosan rá van írva a használati utasításban, hogy miután befújtuk a szobát alaposan szellőztessünk ki. Na de ember, hát épp azért fújom be a szobát, mert bejöttek a rohadékok, hogyha újra kinyitom az ablakot, hogy kimenjen a szag, akkor újra beengedek egy friss csapatot! Ördögi kör.

P1260438.JPG               A nem túl hatásos arzenál

Végül a csukott ablaknál maradtunk és azzal a kellemes gondolattal tértünk nyugovóra, hogy legalább megdöglöttek. Az orosz szúnyogok viszont nem adják fel ilyen könnyen a küzdelmet! Hiába volt a sok spré, éjjel újra támadásba lendültek. Újra felébredtünk, újra spré, még büdösebb szag. Lehetett hallani, ahogy a méregtől megkergülve a falaknak és a plafonnak ütköznek időről időre. Legalább ez némi elégtétellel szolgált számunkra, ha már mi is azt a büdös levegőt lélegeztük be.

Az éjjelt valahogy végül átvészeltük, de a probléma még továbbra is adott. Hiába a hatásosnak tűnő arzenál, mégse fogynak a kívánt mennyiségben a szúnyogok. A spré nyilván nem tesz jót nekünk se, viszont ha az ablak csukva marad, elviselhetetlen a hőség; jelenleg 28,5 fokot mutat az asztalomra helyezett hőmérő. A radiátorok természetesen nem szabályozhatóak, így a városi távfűtőművek kezében van a sorsunk.

P1260444.JPG                Ennyire sok a gáz? Árnyékban 28,5 fok...

Helyzetünk eléggé skizofrén, mivel szeretnénk, hogy a téli fagy minél később jöjjön és addig minél több kellemes őszi napban legyen részünk, másrészről viszont úgy tűnik, hogy csak a tartós fagy lehet az egyetlen hatásos ellenszer a szúnyogok ellen. Nos, most akkor minek szurkoljunk?!

1 komment

Címkék: időjárás természet hideg körülmények szúnyog

A bejegyzés trackback címe:

https://kama-tura.blog.hu/api/trackback/id/tr204827108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kokkero 2012.10.09. 16:45:15

Áron,

vegyetek öntapadós szegélyű szúnyoghálót. Így résnyire maradhat az ablak, és ha nem lesz lelkiismeret furdalásotok amiatt, hogy az utcát fűtitek, lehet szunyálni. Vagy rúgjatok be este, és akkor szar*nk a farmra.:-))

Koko
süti beállítások módosítása