HTML

káma-túra

tárákánok, adminisztrácija, pláckárt, fegyvergyár, gyezsurnaják. Pre- és posztverbális tárgyak, fürdőház-szellemek, neonzöld házak, fél lépcsőfokkal végződő lépcsősorok. Baltyika sör. Kiküldetés&nászút. Orosz és udmurt táj, magyar ecsettel, szemtanúsági múltban. Vot.

Friss topikok

  • bakter19631007: kiszeretnék jutni Izsevszkbe,mint turista mert nagyon sok szép látni való van ,de hogy kezdjek hoz... (2021.02.27. 20:07) 70 éves a béke
  • aszterik: @Yo! Maaan!: melyik hely? Biztos, hogy jól értetted a posztot? (2018.03.25. 10:18) Múzeumok délutánja – Hanti-Manszijszk 2.
  • maxval bircaman megbízott szerkesztő: @Kutya 79: maxval@abv.bg Kösz előre is. (2015.09.25. 15:47) Mai orosz reneszánsz
  • Sulyid: @Kutya 79 Írtam egy privát üzenetet, remélem válaszolsz/válaszoltok majd rá. Amúgy szavaztam is, ... (2015.09.16. 14:57) Búcsúbogrács
  • Kutya 79: @Pupák Pupákovics: Ahh, valóban. Javítottam 1582-re. De, építenek most is faházakat, főleg gyalult... (2015.06.04. 10:30) Kozmodemjanszk házai

Címkék

adminisztrácija (1) Arsan (1) autó (8) Bajkál (5) barátok (10) barlang (1) baskír (1) beszéd (3) Buranovszkije Babuski (2) burját (2) busz (9) család (1) divat (2) dizájn (6) egyetem (10) elektricska (1) építészet (20) esztrád (2) falu (5) fegyver (2) felújítás (2) férfiak (2) film (3) fürdőház (1) glazov (1) Glazov (2) gyár (1) gyezsurnaja (2) Győzelem Napja (2) hanti (3) Hanti-Manszíjszk (1) Hanti-Manszijszk (2) határátkelő (4) háztartás (1) hideg (10) (12) horgász (1) Huzsir (1) Idnakar (1) időjárás (4) Izs (2) Izsevszk (33) izsevszk (4) jég (9) Jekatyerinburg (5) Joskar-Ola (1) jubileumi ünnepség (4) kaja (12) Kalasnyikov (3) Káma (1) karél (1) Kazany (1) képregény (1) kiállítás (7) Kirov-park (2) kolesz (3) komi (3) komi-permják (1) komi-zürjén (1) koncert (2) konduktor (1) konferencia (4) körülmények (24) kotlett (4) Kozmodemjanszk (1) Kudimkar (1) kullancs (1) kultúrsokk (6) Kungur (1) Lada (2) lakás (5) lektorság (2) lőtér (1) Ludorvaj (2) magyar (1) mari (3) marsrutka (3) maszlenyica (1) médiasztárság (2) metallurg (6) metro (1) migrációs kártya (1) monostor (5) mordvin (1) Moszkva (3) művirág (3) múzeum (8) népszokás (6) néptánc (4) népzene (4) nők (1) Olenyi Rucsi (2) Olhon (1) orosz (26) ősz (1) Perm (1) pia (6) plackart (3) pravodnyik (2) repülőgép (2) sár (3) síelés (1) sport (7) számítógép (2) Szarapul (1) szavazás (1) Szentpétervár (4) Szergijev Poszad (1) szibériai út (1) Sziktivkar (1) Szljudjanka (2) szobor (6) szórakozás (11) szúnyog (1) tarakan (3) társadalom (1) tatár (1) tavasz (8) teázás (3) tél (3) temető (2) természet (10) (9) transzformerek (1) UAZ (1) udmurt (18) Ulan-Ude (1) ünnep (6) Urál (1) utak (2) utazás (30) vámnyilatkozat (1) verseny (3) villamos (2) virág (1) Volga (4) vonat (10) Votkinszk (1) ZIL (1) Címkefelhő

Utazásom igaz története

2011.10.10. 14:59 Kutya 79

2011. október 3. Utazok Izsevszkbe, végre. Vonattal természetesen, mi mással. Röpke 3000 km, három éjszaka vonaton, moszkvai átszállással, gondolom mindenki ezt választotta volna. Kell a számítógép, na! Hát azt nem vihetem repülőn! Darabokra szedve is alig fér bele a gurulós bőröndbe. A hokis táskám meg tele ruhákkal, pántja vastagon a vállamba hasít. Olyan széles vagyok felpakolva, mint egy vidéki ténsasszony, csak a kétszárnyú ajtókon férek át kényelmesen. Még szerencse, hogy egy barátom kifuvaroz a vasútra, különben még most is ott állnék a Blahán egy olyan 7-es buszra várva, amelyikre felférek.

Kisebb bénázások árán bevackolom magam kétszemélyes kabinunkba. Ennyi luxus jár. Nem akartam turistaosztályon utazni, nem lett volna vidám két részeg orosz vendégmunkás közt harmadiknak lenni. Meg különben is, kell a hely a csomagnak. Utastársam egy Munkácsról elszármazott, azóta amerikai állampolgárrá vált nyugdíjas bácsi. Munkácsra megy a temetőbe kicsit gondozni a sírokat. Útközben kellemesen elbeszélgetünk a "two by four"-ról, azaz az amerikai faházak építéséről. 20 évet húzott le odakint az építőiparban.



 

Indulás után nemsokkal jön a pravodnyik (vasutas utaskísérő hölgy) és kiosztja az ukrán migrációs kártyákat és az ukrán nyelvű vámnyilatkozatot. Magyarországtól keletre a migrációs kártya a legfőbb dokumentum. Egy sajtcetli. Semmi új információt nem tartalmaz az útlevélhez és a vízumhoz képest, de ha az ember mégis elvesztené... Nos, én inkább nem szeretném megtudni, akkor mi lesz. A vámnyilatkozat viszont még érdekesebb, csak ukrán nyelvű rubrikák vannak rajta. Szerencse, hogy ott van a munkácsi bácsi, a segítségével hárman magyarok egyszerre töltjük ki. Hasadóanyag? Nincs. Fegyver? Nincs. Drogok? Nincsenek. Régi könyv? Nincs. Ikonok? Nincsenek. Mégis, mit gondolnak, ha ilyet csempésznék bevallanám?

Mindkét határhoz az éjjel közepén ér a vonat. Az ember épp valami kellemeset álmodik a csíkos pizsamájában, erre jön újra a pravodnyik és egy határozott kopogtatás után feltépi a fülke ajtaját, hogy "passport control". Te meg ott pislogsz álmosan az ágyadban félig felülve és próbálsz értelmes választ adni a határőrök kérdéseire. Csopon a dolgot még az is tetézi, hogy a nyomtávkülönbség miatt átszerelik a vagonok kerekeit és ennek ürügyén másfél óráig kopácsolnak a vagonokon, majd tologatják őket ide-oda. Az ukrán-orosz határ se jobb, mert ott meg két óra utazás van a ki- és beléptetés között, ezért kétszer keltik fel az embert egy határátlépés miatt. Szóval ugyan hálókocsiba vettem jegyet, de egyáltalán nem kipihenve érkeztem meg Moszkvába.

Moszkvától már plackarton utazok tovább a népek (és az emberek) barátsága jegyében. Egy ilyen vagonban 54 ember utazik és alszik egy légtérben emeletes ágyakon hatos blokkokban. Négyen a menetirányra merőlegesen ketten a folyosó oldalán hosszában. Én egy felső ágyra kértem a jegyet, oda legalább bármikor vissza lehet vonulni, ha már kellemetlen a közösségi élet.

Óvatosságom nem volt alaptalan. A folyosón utazó fickó kb. 20 perccel az elindulásunk után már öntudatlanra kábította magát valamivel a vonat vécéjében. Szeretett volna még némi whiskeyvel gyorsítani a folyamaton, de abból szerencsére már csak egy kortyot tudott meginni. Ezután állatokat megszégyenítő gusztustalansággal tömte magába a pályaudvarról hozott gyros maradékát, majd egy fél grillcsirkét, melynek a csontjait az asztalra köpködte. Azt hittem, ott, a csirkecsontokra borulva fogja végigaludni az Izsevszkig tartó utat, de annyi lélekjelenléte még volt, hogy a csontokat valahogy összekotorja egy zacskóba és az asztalát fekhellyé alakítsa. Csomagjaira borulva elterült, és úgy is maradt reggelig. Néha azért még közelharcot vívott a gyerekeinek vett játékokkal, hogy melyikőjük foglaljon el több helyet az ágyból, de végül a kisvasút és a homokozós készlet győzött.

Inkább felkucorodtam hát az ágyamra, de abban se volt sok köszönet. Végül felhúzott lábakkal kellett töltenem az egész utat, mert olyan rövid volt az ágy, hogyha kinyújtottam volna a lábam, akkor minden folyosón elhaladó utas a sarkamba verte volna be a fejét. A helyzetet néha még tetézte a másik oldalon alul alvó nénike, aki gondolom akaratán kívül, de éktelen büdöseket szellentett.

A plackartnak azért vannak kellemes oldalai is. Ha valaki beszéli a helyiek nyelvét, vagy csak kellően kommunikatív, remekül lehet ismerkedni a kedves nénikkel. Kedélyesen lehet teázgatni, amit vagy az utaskísérőtől lehet venni, vagy a folyamatos forróvízellátás segítségével hozott anyagból kell elkészíteni. Az egyik állomáson kitűnő vásárlási lehetőség is adódik, ahol a helyiek a gyári keresetüket az onnan elhozott giccses üvegtermékek árusításával igyekeznek kiegészíteni. Ha úgy döntenénk hirtelen, hogy mindenképpen szükségünk van egy kristálycsillárra, nincs jobb alkalom, mint ez a húsz perces megálló Moszkvától négy órányira.

 

4 komment

Címkék: vonat számítógép pravodnyik migrációs kártya vámnyilatkozat

A bejegyzés trackback címe:

https://kama-tura.blog.hu/api/trackback/id/tr933291858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Icé 2011.10.12. 19:48:34

Na, nekem valószínűleg fog kelleni tavasz felé egy kristálycsillár! :) csak az a baj, hogy odafelé kell megvennünk, ha vissza már Volgákkal jövünk. :)
És néhány fotót vártam volna a kardvívó bakfislányokról is, viháncolás közben! vagy azokat a fotókat már el is adtad egy magazinnak? :D

Kokkero 2011.10.13. 11:38:47

Csak akkor lesz gond, ha az ukrán immigrációs kartyinka Hasadóanyag és Vegyifegyver rubrikája között szerepel a csempészett orosz kristálycsillár bevallási kötelezettsége is! Áron, a píz miatt nem baszogattak? Minket anno azért részesítettek majdnem altesti motozásban, mert nem vallottuk be címlet szerint a nálunk levő kopejkákat, hrivnyákat, eurókat és forintokat.
Hallom, a Metallica városrészben ütöttél tanyát, várjuk a beszámolót az acélváros életéről is!:-)

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2011.10.13. 14:31:53

@Icé: Nem fotóztam én a kis lánykákat, de tény, hogy elég hangosak voltak. Néha úgy tűnt, mintha a gólyatáboros "mennyi ember fér egy telefonfülkébe" rekordot szeretnék megdönteni a szomszéd kupéban.

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2011.10.13. 14:35:16

@Kokkero: A rubeleket szépen bevallottam címletenként, természetesen. Altesti motozást én se akartam. Metallurg nagyon király, csak a világ végén van. Holnap estefelé talán meglesz a poszt a koleszomról, majd írok pár szót a környékről is. :)
süti beállítások módosítása