HTML

káma-túra

tárákánok, adminisztrácija, pláckárt, fegyvergyár, gyezsurnaják. Pre- és posztverbális tárgyak, fürdőház-szellemek, neonzöld házak, fél lépcsőfokkal végződő lépcsősorok. Baltyika sör. Kiküldetés&nászút. Orosz és udmurt táj, magyar ecsettel, szemtanúsági múltban. Vot.

Friss topikok

  • bakter19631007: kiszeretnék jutni Izsevszkbe,mint turista mert nagyon sok szép látni való van ,de hogy kezdjek hoz... (2021.02.27. 20:07) 70 éves a béke
  • aszterik: @Yo! Maaan!: melyik hely? Biztos, hogy jól értetted a posztot? (2018.03.25. 10:18) Múzeumok délutánja – Hanti-Manszijszk 2.
  • maxval bircaman megbízott szerkesztő: @Kutya 79: maxval@abv.bg Kösz előre is. (2015.09.25. 15:47) Mai orosz reneszánsz
  • Sulyid: @Kutya 79 Írtam egy privát üzenetet, remélem válaszolsz/válaszoltok majd rá. Amúgy szavaztam is, ... (2015.09.16. 14:57) Búcsúbogrács
  • Kutya 79: @Pupák Pupákovics: Ahh, valóban. Javítottam 1582-re. De, építenek most is faházakat, főleg gyalult... (2015.06.04. 10:30) Kozmodemjanszk házai

Címkék

adminisztrácija (1) Arsan (1) autó (8) Bajkál (5) barátok (10) barlang (1) baskír (1) beszéd (3) Buranovszkije Babuski (2) burját (2) busz (9) család (1) divat (2) dizájn (6) egyetem (10) elektricska (1) építészet (20) esztrád (2) falu (5) fegyver (2) felújítás (2) férfiak (2) film (3) fürdőház (1) glazov (1) Glazov (2) gyár (1) gyezsurnaja (2) Győzelem Napja (2) hanti (3) Hanti-Manszíjszk (1) Hanti-Manszijszk (2) határátkelő (4) háztartás (1) hideg (10) (12) horgász (1) Huzsir (1) Idnakar (1) időjárás (4) Izs (2) Izsevszk (33) izsevszk (4) jég (9) Jekatyerinburg (5) Joskar-Ola (1) jubileumi ünnepség (4) kaja (12) Kalasnyikov (3) Káma (1) karél (1) Kazany (1) képregény (1) kiállítás (7) Kirov-park (2) kolesz (3) komi (3) komi-permják (1) komi-zürjén (1) koncert (2) konduktor (1) konferencia (4) körülmények (24) kotlett (4) Kozmodemjanszk (1) Kudimkar (1) kullancs (1) kultúrsokk (6) Kungur (1) Lada (2) lakás (5) lektorság (2) lőtér (1) Ludorvaj (2) magyar (1) mari (3) marsrutka (3) maszlenyica (1) médiasztárság (2) metallurg (6) metro (1) migrációs kártya (1) monostor (5) mordvin (1) Moszkva (3) művirág (3) múzeum (8) népszokás (6) néptánc (4) népzene (4) nők (1) Olenyi Rucsi (2) Olhon (1) orosz (26) ősz (1) Perm (1) pia (6) plackart (3) pravodnyik (2) repülőgép (2) sár (3) síelés (1) sport (7) számítógép (2) Szarapul (1) szavazás (1) Szentpétervár (4) Szergijev Poszad (1) szibériai út (1) Sziktivkar (1) Szljudjanka (2) szobor (6) szórakozás (11) szúnyog (1) tarakan (3) társadalom (1) tatár (1) tavasz (8) teázás (3) tél (3) temető (2) természet (10) (9) transzformerek (1) UAZ (1) udmurt (18) Ulan-Ude (1) ünnep (6) Urál (1) utak (2) utazás (30) vámnyilatkozat (1) verseny (3) villamos (2) virág (1) Volga (4) vonat (10) Votkinszk (1) ZIL (1) Címkefelhő

Viselkedjünk, kérem!

2012.04.22. 18:08 aszterik

izvinyítye, ja inosztránka, nye ócseny hárásó gávárjú pá ruszki*

És viselkedni se mindig tudok, legalábbis bizonyos illemszabályok egyelőre idegenek számomra, más viselkedési normákkal szemben pedig még mindig értetlenül állok. Ez persze csak ilyen izéé, kulturális különbség, bizonyára nincsenek abszolút normák (a törököknél a hangos böfögés a lakoma végén ugye az elégedettség és a köszönet jele, mifelénk meg nem nagyon van bidé és egyébként is a zsebkendőnkbe fújjuk az orrunkat, amit aztán naphosszat vagy hétszámra rejtegetünk a kabátunk bugyraiban).

Nézzük hát, hogyan pallérozódtam, mit sikerült felcsipegetnem (néha csak elméletben) a helyi illemszabályok, szokások, viselkedési maximák terén a több mint fél éves ittlétem során.

1. Jubileumi ünnepségen hosszú pohárköszöntőt mondani kívánatos.

pazdravljaju.gif   (Forrás: http://triinochka.ru/post188969146/)

Bele lehet jönni (nekem ugyan még nem sikerült), minthogy hetente-kéthetente akad valami jóféle jubileumi ünnepség, születésnap, hejehuja. Az ünneplésnek igazán meg tudják adni a módját a helyiek (emléklaposztás, taps, virágözön, ajándékok, képeslapok, jóféle kaják, egymás méltatása, végeláthatatlan beszédek, esztrádzene, tánc), az ünnepség gerincét pedig a rendszeres időközönként elkövetett köszöntőbeszédek utáni pohárürítés adja. Egészen elképesztő, hogy a résztvevők milyen rutinosan bírnak improvizálni hosszú és kerek, néha a szembe könnyeket csaló, máskor a konkrétumok ügyes egymásba fűzésén alapuló pohárköszöntőket. Miután a múltkor jól befürödtem saját kis satnya köszöntőbeszédemmel (pedig már a sokadik feles után csikarták ki belőlem), megfogadtam, hogy legközelebb előre készülök valami helyre kis tószttal az éppen közelgő jubileumi ünnepségre.

2. Egymásnak állandóan köszöngetni felesleges.

Míg Magyarországon skrupulózusan köszöngetünk egymásnak, valahányszor csak szembetalálkozunk a folyosón (vagy csak nekem van ilyen beidegződésem?), addig itt – legalábbis úgy tűnik – megteszi a napi egy köszönés is.

3. Ismerőst vagy akár idegent megteáztatni a nap bármely percében általános.

A teázásnak itt elképesztő nagy hagyománya van: teáznak délelőtt, délután, este; teáznak azért, hogy kicsit lazítsanak a munkában, teáznak születésnapokon, unoka születésekor és a halottakra való megemlékezéskor; teáznak, mert a csapvíz csak forralva iható, teáznak, mert a teához mindig dukál süti vagy bonbon; teáznak, mert megörülnek az éppen arra járó ismerősnek és teáznak, mert még nem ismerik azt, aki éppen arra vetődött.

Tea_Bag_Rain.jpg                                             (Forrás: http://yapotrebitel.ru/archives/3098)

Legkedvesebb teázós élményem az izsevszki poliklinikán, fizikoterápiás kezelésem után esett meg velem: az udmurt kasszás néni behívott az adminisztrációs irodájába, hogy ugyan meséljem már el, ki fia-borja vagyok és milyen Magyarországon az élet, és búcsúzóul jól kitömködte a zsebeimet (a benne lapuló zsebkendők dacára) keksszel meg csokiszeletekkel, és mindez még nem volt elég nekem, rögtön utána beszabadultam egy frissen nyílt ajándékboltba, ahol meg az üzletet vezető két ismeretlen orosz lyányka teáztatott meg nagy hirtelenjében.

4. A sorban állás szabályait kijátszani megengedett.

Sorban állni feszített figyelemmel, ugrásra készen, az előttünk állóhoz minél inkább hozzátapadva érdemes, különben előfordulhat, hogy valaki oldalról beelőz (a fitneszklubban a vizesballonos csapnál mindig szépen beállok az éppen utolsó lányka mögé, de oldalról rendre előbukkan egy utánam érkezett fitneszlédi, aki aztán jelentőségteljesen megpróbálja előttem alátolni a poharát a csapnak).

5. Egy-két kupica balzsamot, likőrfélét munkaidőben, munkahelyen legurítani érdemes.

Tetszetős, aranyos szokás: a tanszékünkön a teásasztal mellett általában ott figyel egy üveg balzsam (gyógynövőnyes likőrféle) vagy Magyarországról kapott Unicum, aminek a fenekére nézegetünk ünnepidőben vagy ha csak szimplán örülni kell valaminek (amire szintén elég gyakran akad példa). A legbájosabb az volt, amikor az órám alatt, dolgozatíratás közben hívattak sebtiben a tanszékre, mert épp örülni kellett valaminek, és a szabadkozásomra (órám van, dolgozatot íratok!) csak legyintettek a kollégák, hogy ugyan, remekül ellesznek nélkülem is a diákok.

balzsam.jpg"A zergeboglár legendája" balzsam (Forrás: http://alcotrend.ru/brand/bal-zam-legenda-italmasa))

6. Kabátban menzára menni, tanterembe lépni tilos (de legalábbis borzasztóan udvariatlan).

Egy tudósember oktatott ki erről az aranyszabályról (miután lenyúlta Áron levesét a kiszolgálópultról). Azt is belénk sulykolta, hogy a kabátot a székre tenni is tiszteletlen, arcpirító orcátlanság; a kabát úgy szép, ha a fogason lóg vagy a ruhatárban lapul. A dolog tényleg komoly lehet, azóta ki is írták a menzán, hogy „felsőruházatban (értsd: kabátban?) betérő klienseket nem szolgálunk ki”, és némelyik tanterem ajtajára is kifüggesztették az óva intést.

7. Szőrmekucsmában enni megengedett.

A fenti tilalom a szőrkucsmákra és horgolt sapeszokra valahogy nem érvényes, azt rendre a fejükön hagyják a menzán levest kanalazó nénik-bácsik.

ыфзлф3.jpgEnni is szabad benne (Forrás: http://www.modobzor.ru/muzhskaya-moda/muzhskie-golovnyie-uboryi-zima-2011.html)

8. Lábra zacskót húzni ildomos.

bahilü.jpg

"Urál" lábzacskó (Forrás: http://www.uralbahila.ru/)

Az általam leggyakrabban látogatott nyilvános helyeken (poliklinikákon, fitnesztermekben) csinos kis cipőre húzható, gumírozott, kék-zöld zacskókkal várják a bejáratnál a népeket, a zacsi nélkül grasszálókat pedig megintik (az időjárási és útviszonyokat tekintetbe véve egyébként tényleg szükség van arra a zacskóra).

9. Folyosón hajat igazgatni, arcot csinosítani lehetséges.

Ezt szolgálják a folyosók, tanszékek, aulák meghatározott pontjain elhelyezett tükrök (a mindenségemet, hogy nem élek velük).

10. Mobiltelefont bekapcsolva hagyni, csörgésekor felvenni, belebeszélni még színházban, moziban, konferencián, doktori védésen is megengedett.

Számomra ez a legsokkolóbb és legzavaróbb (a legdurvább az volt, amikor egy védés közben a doktori bizottság egyik tagja vette fel többször is a mobilnyikját).

11. Étkezdében tálca nélkül enni szokványos.

Megint menza (mennyi sokk ér engem a menzán!).

Miután az ember a kajákkal megrakott tálcával az asztalához egyensúlyozott, a sok kisebb fogást egytől egyig lepakolja az asztalra, a tálcát meg beadja a konyhára a néniknek. Tálca nélkül tényleg nagyobb a hely az asztalon, mégsem tartom túl logikus szokásnak (nem is nagyon élek vele): ahol kajálás után vissza kell vinni a tányérokat, ott a tálca hiánya ezt nyilván megnehezíti, ahol meg nem, ott meg bizonyára a konyhás nénik dolgát nehezíti meg a tálcátlanság.

12. Nagyobb címlettel fizetni ellenjavallt.

Erről írtam már; nem csak a menzán, szinte mindenhol egyből kérik az aprót, bármennyit is fizessek. A kerek címlettel meg csak a baj van.

13. Diszkontkártyát, bankkártyát, pénzt pultra helyezni – és nem kézbe adni – erősen ajánlott.

Ezt megint egy nem túl kellemes élmény során tapasztaltam meg: a pénztáros néni a múltkor idegesen, csúnyán nézve ütögette a pultot az Ajkajban, hogy oda posszantsam le a kártyáimat, ne a keze irányába nyújtogassam őket. A dolog azért lepett meg, mert máshol, máskor mindig elfogadták kézbe adva is, de Áron aszongya, őt már többször is kioktatták arról, hogy a kártya pultra téve jó.

És végezetül egy klasszikus:

14. A használt vécépapírt a vécécsésze helyett a mellette álló kosárkába dobni (sok helyütt) erősen ajánlott.

Ennek praktikus indoka a nem mindenhol kielégítő csatornázottságban rejlik.

Hát, egyelőre ezt szűrtem le itt az Élet Nagy „Interkulturális Kommunikáció” Óráján, hehh. Azt persze mindenképpen, feltétlenül hozzá kell tennem, hogy épp annyira igaz, hogy vannak (méghozzá valószínűleg többségben), akik betartják itt a sorban állás szabályait vagy kikapcsolják a mobiljukat konferenciákon, mint amennyire igaz az is, hogy Magyarországon meg vannak olyanok, akik mások elé furakodnak a sorban vagy nem halkítják le a telefonjukat a színházban. Általában véve szélsőségesebbnek tartom itt az emberek egymáshoz való viszonyulását, mint otthon: az ismeretlenek – főleg hivatalos közegben – néha nagyon udvariatlanok tudnak lenni egymással, kemény világ ez itt; akik viszont egy kicsit is egymás „szférájába kerülnek”, azok sokszor talán figyelmesebbek, kedvesebbek egymással és többet járnak össze, mint nálunk.

*elnézést, külföldi vagyok, nem beszélek túl jól oroszul

11 komment

Címkék: szórakozás orosz pia beszéd körülmények esztrád udmurt teázás kultúrsokk jubileumi ünnepség

A bejegyzés trackback címe:

https://kama-tura.blog.hu/api/trackback/id/tr184461301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mamaka2 2012.04.22. 21:10:09

Belekotyogok most már, mert egyrészt méltatnom kell, hogy a guglin meleg vécédeszkát keresve véletlenül bukkantam e posztmodern Kurgáni naplóra - azóta is ezzel a kereső szóval jövök vissza, így nekem ez egy meleg vécédeszka blog. Férjem és gyerekeim hokimeccs élvezetét hangosan zargatva röhörésztem a kompjúter mellett, és még a párnára is halvány félmosollyal hajtottam a fejem, annyit derültem a posztokon. Na de az orosz illemtan bicskát nyitogat kollégáim és az én zsebemben is, mert egy budapesti intézet folyosóin tömegesen megjelenve a változatos kultúrákhoz szokott szemünk is belekancsalodik orosz testvéreink viselkedése láttán. Nem mosdanak, bizony bűzlenek, de még nyári melegben sem engednek szellőztetni, mert a vétyer dújet, és különben is mi mindig megbetegítjük őket az állandó szellőztetéssel. Ha megkérdem, hogy otthon mit csinálnak, ha fúj a szél az utcán, hát aszongyák, nem mennek el otthonról:)Akkor sem köszönnek, ha évek óta ismernek és hónapok óta nem találkoztunk, sosem engednek be az ajtón, bármilyen tele is van a kezem, zeng tőlük az egész ház, mert otthonukban bizonyára beleolvadnak a környezetbe, de Budapesten nem. Na jó, van köztük néhány szeretetre méltó, akit szívesen látunk viszont, de mindent egybevetve nehezebb velük dolgozni, mint más nemzetiségű sorstársaikkal.
Élvezettel várom a további bejegyzéseket:)

tanczosorsi 2012.04.23. 12:29:55

Ó, olyan nosztalgiám támadt!
igazán pompás és valósághű leírás!
Amúgy szerintem a kucsmákat azért nem veszik le, mert alatta rendezetlen a hajuk (legalábbis nők esetében), bár erre most rácáfol a hajat igazítani, sminkelni dolog...
azt tudom, hogy az egyes menzák ruhatárába nem lehet beadni a kucsmát (biztos félnek, hogy összekeveredne az a sok szép egyforma kucsma), és hát a hónuk alá csak nem csaphatják... nem igaz??? :-)

aszterik 2012.04.23. 16:26:23

@mamaka2: Juhúúúú, örvendezek módfelett, hogy ilyen lelkes olvasót kaptunk a guglinak köszönhetően!!! És hogy továbbra is, minden egyes melegvécédeszkás rákereséskor a mi blogunkat dobja ki, hát dagadozik a keblem a büszkeségtől :DD!! Oda is írom a legkedvesebb keresőszavak listájára a "koszos koliszoba" és a "koleszos homoszex" kifejezések mellé :)...
Hát, a fenti munkahelyi tapasztalatok tényleg elég extrémnek tűnnek, azért ilyen kiélezetten én nem találkozom itt ezekkel a jelenségekkel, szerencsére a közelebbi ismerőseim nagy része kedves, udvarias, szeretetre méltó :)

aszterik 2012.04.23. 16:28:22

@tanczosorsi: áhhá! Tehát ebben rejlik a kucsma rejtélye, mostmár mindent értek! :D

mamaka2 2012.04.23. 17:14:03

Emlészem kisgyerekkoromból, hogy minden anyányi asszony télikabát nélkül, de sapkában, kucsmában tartózkodott akár hosszasan is közintézményekben. Úgy látszik ez a szokás akkor hozzánk is begyűrűzött, de nem bánom, hogy minket nem sújt ez a kötelezettség. Inkább vállalom, hogy néha szopott gombóc lesz e fejemből sapi alatt, mint kucsmában kelljen virítanom a gyerekeim iskolai rendezvényein.

mamaka2 2012.04.23. 17:16:19

@aszterik: akikkel én találkozom, vérbeli moszkoviták, azok pedig egy másik dimenzióból valók. Elhiszem, hogy félFöldnyi országukban találni azért szerény de érző lelkeket.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2012.05.08. 08:21:12

Barbárok! Barbárok! Barbárok! (néha)

Hallottam itthoni vidékekről is, ahol a kupica még egy óra keretén belül is megengedett. Magam is bátorítanám korban benne lévő diákjaimat erre, de csak a legritkábban kerül erre sor. :(

Én is aggódással figyelem menzai működésed. Ne engedd, hogy visszaéljenek jótermészeteddel! Rgyszer Liptonné is erre szólította fel kétségtelenül sármos barátját.

www.google.it/imgres?q=lipton+mylord+stokes&um=1&hl=hu&biw=1280&bih=552&tbm=isch&tbnid=MHy6yvH1duIMoM:&imgrefurl=http://wn.com/You_Rang,_M%27Lord&docid=XgIB9wb_6LiwsM&imgurl=http://i.ytimg.com/vi/f1n1Krehb3I/0.jpg&w=480&h=360&ei=eLqoT8PZOuWjiAKHhoW5Ag&zoom=1&iact=hc&vpx=163&vpy=240&dur=8109&hovh=194&hovw=259&tx=155&ty=169&sig=103803411213238272465&page=1&tbnh=113&tbnw=140&start=0&ndsp=23&ved=1t:429,r:16,s:0,i:103

aszterik 2012.06.07. 20:23:16

@mbemba: jajj mán egy hónapja akarok válaszolni erre!! Szóval frappáns, hogy épp Csengetett-epizóddal örvendeztettél meg: már vagy két hónapja azzal vidítjuk magunkat, múlatjuk szabad estéinket, hogy ezt nézzük. Egészen rákaptam.

A múltkorában aranyos sztori esett meg velem a menzán (!). Megtartottam az ajtót egy bácsinak, mer bottal közlekedett (meg hát amúgy is, mért ne; bár sajnos itt kezdek leszokni erről). Aszonta: "Jaj, milyen udvarias maga! Ugye nem idevalósi?"

Utána viszont - kérdéseire felelve - ki kellett ábrándítanom azzal, hogy "de bizony a lányok nálunk is viselnek nadrágot, és néha még dohányoznak is".

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2012.06.09. 07:27:35

@aszterik: Szegény bácsit megfosztottad minden reményétől.

csigabori · http://szebbcsiga.blogspot.com 2012.09.07. 17:44:39

Csak itt a Fény utcai ARBATba, ha benézek, annyit mond a néni, hogy "mrm-mrm". De a pénz miatt nem panaszkodik egyáltalán.
süti beállítások módosítása