HTML

káma-túra

tárákánok, adminisztrácija, pláckárt, fegyvergyár, gyezsurnaják. Pre- és posztverbális tárgyak, fürdőház-szellemek, neonzöld házak, fél lépcsőfokkal végződő lépcsősorok. Baltyika sör. Kiküldetés&nászút. Orosz és udmurt táj, magyar ecsettel, szemtanúsági múltban. Vot.

Friss topikok

  • bakter19631007: kiszeretnék jutni Izsevszkbe,mint turista mert nagyon sok szép látni való van ,de hogy kezdjek hoz... (2021.02.27. 20:07) 70 éves a béke
  • aszterik: @Yo! Maaan!: melyik hely? Biztos, hogy jól értetted a posztot? (2018.03.25. 10:18) Múzeumok délutánja – Hanti-Manszijszk 2.
  • maxval bircaman megbízott szerkesztő: @Kutya 79: maxval@abv.bg Kösz előre is. (2015.09.25. 15:47) Mai orosz reneszánsz
  • Sulyid: @Kutya 79 Írtam egy privát üzenetet, remélem válaszolsz/válaszoltok majd rá. Amúgy szavaztam is, ... (2015.09.16. 14:57) Búcsúbogrács
  • Kutya 79: @Pupák Pupákovics: Ahh, valóban. Javítottam 1582-re. De, építenek most is faházakat, főleg gyalult... (2015.06.04. 10:30) Kozmodemjanszk házai

Címkék

adminisztrácija (1) Arsan (1) autó (8) Bajkál (5) barátok (10) barlang (1) baskír (1) beszéd (3) Buranovszkije Babuski (2) burját (2) busz (9) család (1) divat (2) dizájn (6) egyetem (10) elektricska (1) építészet (20) esztrád (2) falu (5) fegyver (2) felújítás (2) férfiak (2) film (3) fürdőház (1) Glazov (2) glazov (1) gyár (1) gyezsurnaja (2) Győzelem Napja (2) hanti (3) Hanti-Manszíjszk (1) Hanti-Manszijszk (2) határátkelő (4) háztartás (1) hideg (10) (12) horgász (1) Huzsir (1) Idnakar (1) időjárás (4) Izs (2) izsevszk (4) Izsevszk (33) jég (9) Jekatyerinburg (5) Joskar-Ola (1) jubileumi ünnepség (4) kaja (12) Kalasnyikov (3) Káma (1) karél (1) Kazany (1) képregény (1) kiállítás (7) Kirov-park (2) kolesz (3) komi (3) komi-permják (1) komi-zürjén (1) koncert (2) konduktor (1) konferencia (4) körülmények (24) kotlett (4) Kozmodemjanszk (1) Kudimkar (1) kullancs (1) kultúrsokk (6) Kungur (1) Lada (2) lakás (5) lektorság (2) lőtér (1) Ludorvaj (2) magyar (1) mari (3) marsrutka (3) maszlenyica (1) médiasztárság (2) metallurg (6) metro (1) migrációs kártya (1) monostor (5) mordvin (1) Moszkva (3) művirág (3) múzeum (8) népszokás (6) néptánc (4) népzene (4) nők (1) Olenyi Rucsi (2) Olhon (1) orosz (26) ősz (1) Perm (1) pia (6) plackart (3) pravodnyik (2) repülőgép (2) sár (3) síelés (1) sport (7) számítógép (2) Szarapul (1) szavazás (1) Szentpétervár (4) Szergijev Poszad (1) szibériai út (1) Sziktivkar (1) Szljudjanka (2) szobor (6) szórakozás (11) szúnyog (1) tarakan (3) társadalom (1) tatár (1) tavasz (8) teázás (3) tél (3) temető (2) természet (10) (9) transzformerek (1) UAZ (1) udmurt (18) Ulan-Ude (1) ünnep (6) Urál (1) utak (2) utazás (30) vámnyilatkozat (1) verseny (3) villamos (2) virág (1) Volga (4) vonat (10) Votkinszk (1) ZIL (1) Címkefelhő

Eredményhirdetés

2012.08.10. 10:11 Kutya 79

Július 17-én, moszkvai idő szerint délben megszületett az orosz építészeti pályázatnak a végeredménye, melyen én is indultam. Sajnos sikerről nem tudok beszámolni, de mivel megígértem, hogy megírom, hogyan szerepeltem, következzen egy kis szubjektív összefoglaló.

A pályázat honlapja szerint összesen 227 pályamű érkezett idén a nyolc különböző kategóriába, mely egyrészt több, mint tavaly, másrészt a pályaművek általános színvonala is magasabb volt idén a szervezők szerint. A zsűrinek ezekből a pályamunkákból kellett 35 döntőst kiválasztania. Végül valamilyen oknál fogva mégis csak 34 döntőst választottak, és nem is ugyanannyit minden egyes témakörből. Vannak olyan témakörök, melyekből 7-8 döntőst is választottak („Tájépítészet” és „Találkozóhely fiataloknak”), míg másokból („Diákkampusz”, „Fejlesztő központ gyerekeknek” és „Kis sportkomplexum”) csak 2-2 munkát juttattak tovább. Emiatt nem is hirdettek minden kategóriában első, második és harmadik helyezettet, csak a népesebb csoportokban. Összesen 20 díjat osztott ki a zsűri, plusz egyet még a közönség egy internetes szavazás eredményeképpen.

nézet 01.jpg                Az én társasházam

Mint már a bevezetőben írtam, pályamunkáim nem nyerték el a zsűri tetszését, így sem a legjobb öt társasház, sem a legjobb négy zöldház közé nem sikerült bekerülnöm. A pályamunkákat elnézve kicsit bosszantó, ugyanis nem érzem mindet jobbnak az én munkáimnál.

nézet 08.jpg                Az én zöldházaim

A „Társasház fiataloknak” kategóriában például egyedül a második helyezett díjazásával értek egyet, aki jól oldotta meg azt a követelményt is, hogy a lakások kialakításai a családok változó igényeihez is alakíthatóak legyenek. Mindemellett mutatós, modern és európai épületet hozott létre, bár kicsit „szűkszavúan” van dokumentálva.

tarsas 2-001.JPG                Ратчин Сергей Николаевич munkája

Az első helyezett számomra nem különösebben érdekes, egyetlen előnye talán az, hogy a házak tetszés szerint sorolhatók egymás mellé, így hosszú egyenes és íves házsorok is kialakíthatók belőle.

tarsas 1-001.JPG                Анисимов Иван Романович munkája

A harmadik helyezettet viszont egyáltalán nem értem, hiszen egy borzasztó, falanszterszerű komplexumot tervezett, ami csak annyiban különbözik a jelenleg is épülő orosz toronyházaktól, hogy a régi Köki felüljárójához hasonló zárt folyosókkal kötötte össze az épületeket. Az adaptálható lakás kritériumát ő is (mint én is) elintézte azzal, hogy különböző méretű lakásokat álmodott a blokkokba.

tarsas 3-001.JPG                Елькина Олга Владимировна munkája

A „Zöld építészet” kategóriában egy hagyományos lakótömb energiatudatos felújítása nyerte el az első helyet. Az építészpalánta itt se találta fel a spanyolviaszt, a házak tetejére nem túl mutatós manzárdtetőt tervezett, melyben helyenként lakások, helyenként télikertek kaptak helyet. Az épületet új átszellőztetett faburkolatú homlokzattal látta el és felszerelte az összes zöld gépészeti elemmel, mint például napkollektorok, napelemek, belső szellőztető csatornák és hővisszanyerő berendezések (rekuperátor), bár némi aggodalomra ad okot, hogy a lakások fűtését továbbra is egy nagy hőközpontból szeretné ellátni, melyhez egy nagy füstölgő gyárkéményt is rajzolt. Vajon a hőszivattyú a gázkazán helyett nem bírná el az ottani klímát?

zold 1-001.JPG                Репин Никита Александрович munkája

Ebben a kategóriában a harmadik helyezett a legszimpatikusabb számomra, már csak azért is, mert ő is Izsevszkbe tervezett, ráadásul annak az Úttörőpalotának a túloldalára, amelynek én a tóparti oldalát építettem be. Ez a lépcsőzetes ovális forma ugyan nekem nem jön be, viszont alkalmazott néhány olyan egyedi megoldást, melyek tényleg jó ötletnek tűnnek.

zold 3-001.JPG                Сехилова Елена Михайловна munkája

A második helyezettről viszont bátran ki merem állítani, hogy komplett hülyeség, és hogy a szemétkosárban lenne a helye. A srác egy ék alakú úszó hotelt tervezett, mely csak fából és polikarbonátlapokból áll. A hatalmas mennyiségű fa és műanyag felhasználása nem hinném, hogy nagyon környezetbarát lenne, ráadásul a polikarbonát a tengeri szeles környezet hatására szerintem nagyon hamar mattá válna. Hosszú útra se mennék ezzel az úszó hotellal, mert éttermen, kávézón és mozitermen kívül más szórakoztató egységet nem tervezett az épületbe. A „hajó” fűtését és hűtését hőszivattyúval gondolta megoldani, ami vizes környezetben ésszerű döntés, viszont annak energiaellátásáról egy árva szó sem szerepel a dokumentációban.

zold 2-001.JPG                Судаков Игорь Валерьебич munkája

A többi döntős munkát végiglapozva elég vegyes kép rajzolódott ki előttem. Van néhány, ami tetszik, mint például a jekatyerinburgi botanikus kert, a zöldséges ládákból kialakított találkozóhely, vagy az inkább csak a témájában érdekes szentpétervári Forma-1-es pálya; a legtöbbet viszont túl nagy léptékű, öncélú és elnagyolt tervnek tartom.

Persze, most biztos azt gondoljátok, hogy csak savanyú a szőlő és azért írom ezeket, de szerintem érdemes rászánni egy kis időt és végignézni a többi munkát is. Már csak ezért is jó lenne, ha már végre hozzáférhető lenne mind a 227 pályamű, mert igazán kíváncsi vagyok, hogy kikkel szemben maradtam alul.

Végezetül egy kis videó, amiben valamilyen másfajta szempont szerint válogatták össze a legjobbakat és ezért több olyan épület is feltűnik benne, mely nem került be a legjobb 34-be.

Szólj hozzá!

Címkék: dizájn orosz építészet Szentpétervár Izsevszk Jekatyerinburg

A bejegyzés trackback címe:

https://kama-tura.blog.hu/api/trackback/id/tr504704336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása