HTML

káma-túra

tárákánok, adminisztrácija, pláckárt, fegyvergyár, gyezsurnaják. Pre- és posztverbális tárgyak, fürdőház-szellemek, neonzöld házak, fél lépcsőfokkal végződő lépcsősorok. Baltyika sör. Kiküldetés&nászút. Orosz és udmurt táj, magyar ecsettel, szemtanúsági múltban. Vot.

Friss topikok

  • bakter19631007: kiszeretnék jutni Izsevszkbe,mint turista mert nagyon sok szép látni való van ,de hogy kezdjek hoz... (2021.02.27. 20:07) 70 éves a béke
  • aszterik: @Yo! Maaan!: melyik hely? Biztos, hogy jól értetted a posztot? (2018.03.25. 10:18) Múzeumok délutánja – Hanti-Manszijszk 2.
  • maxval bircaman megbízott szerkesztő: @Kutya 79: maxval@abv.bg Kösz előre is. (2015.09.25. 15:47) Mai orosz reneszánsz
  • Sulyid: @Kutya 79 Írtam egy privát üzenetet, remélem válaszolsz/válaszoltok majd rá. Amúgy szavaztam is, ... (2015.09.16. 14:57) Búcsúbogrács
  • Kutya 79: @Pupák Pupákovics: Ahh, valóban. Javítottam 1582-re. De, építenek most is faházakat, főleg gyalult... (2015.06.04. 10:30) Kozmodemjanszk házai

Címkék

adminisztrácija (1) Arsan (1) autó (8) Bajkál (5) barátok (10) barlang (1) baskír (1) beszéd (3) Buranovszkije Babuski (2) burját (2) busz (9) család (1) divat (2) dizájn (6) egyetem (10) elektricska (1) építészet (20) esztrád (2) falu (5) fegyver (2) felújítás (2) férfiak (2) film (3) fürdőház (1) Glazov (2) glazov (1) gyár (1) gyezsurnaja (2) Győzelem Napja (2) hanti (3) Hanti-Manszíjszk (1) Hanti-Manszijszk (2) határátkelő (4) háztartás (1) hideg (10) (12) horgász (1) Huzsir (1) Idnakar (1) időjárás (4) Izs (2) izsevszk (4) Izsevszk (33) jég (9) Jekatyerinburg (5) Joskar-Ola (1) jubileumi ünnepség (4) kaja (12) Kalasnyikov (3) Káma (1) karél (1) Kazany (1) képregény (1) kiállítás (7) Kirov-park (2) kolesz (3) komi (3) komi-permják (1) komi-zürjén (1) koncert (2) konduktor (1) konferencia (4) körülmények (24) kotlett (4) Kozmodemjanszk (1) Kudimkar (1) kullancs (1) kultúrsokk (6) Kungur (1) Lada (2) lakás (5) lektorság (2) lőtér (1) Ludorvaj (2) magyar (1) mari (3) marsrutka (3) maszlenyica (1) médiasztárság (2) metallurg (6) metro (1) migrációs kártya (1) monostor (5) mordvin (1) Moszkva (3) művirág (3) múzeum (8) népszokás (6) néptánc (4) népzene (4) nők (1) Olenyi Rucsi (2) Olhon (1) orosz (26) ősz (1) Perm (1) pia (6) plackart (3) pravodnyik (2) repülőgép (2) sár (3) síelés (1) sport (7) számítógép (2) Szarapul (1) szavazás (1) Szentpétervár (4) Szergijev Poszad (1) szibériai út (1) Sziktivkar (1) Szljudjanka (2) szobor (6) szórakozás (11) szúnyog (1) tarakan (3) társadalom (1) tatár (1) tavasz (8) teázás (3) tél (3) temető (2) természet (10) (9) transzformerek (1) UAZ (1) udmurt (18) Ulan-Ude (1) ünnep (6) Urál (1) utak (2) utazás (30) vámnyilatkozat (1) verseny (3) villamos (2) virág (1) Volga (4) vonat (10) Votkinszk (1) ZIL (1) Címkefelhő

A kiskatona esete a nyúllal

2012.10.15. 11:40 Kutya 79

Egy korábbi posztomban igyekeztem bemutatni Pétervár azon nevezetességeit, melyek számunkra is érdekesek voltak, nekünk is tetszettek. A mostani posztban olyan apróságokról lesz szó, melyeket sétáink során láttunk és viccesnek vagy izgalmasnak találtunk.

Az első ilyen dolog maga I. Péter cár szobra volt a Péter-Pál erődben. A szobor előtt hitetlenkedve álltunk és nem tudtuk eldönteni, hogy ez most egy karikatúra, vagy a rettegett cár tényleg ilyen gnóm volt az életben? Később aztán megtudtuk, hogy az alkotó egy szoborban szerette volna ábrázolni mindazt a sok legendát, mely a cár tulajdonságairól és külsejéről kering, és mivel ezek gyakran ellentmondásosak, ezért lett ilyen furcsa a szobor. A szobor természetesen nagy felháborodást keltett a felállításakor, de végül a helyén hagyták.

P1230738.JPG

Szintén a Péter-Pál erődben találkoztunk a mobilvécé eme szó szerint vett interpretációjával. A felújítási munkálatok még zajlanak az erődön belül, valószínűleg a látogatók számára szánt vizesblokkok még nem készültek el, és ezért folyamodtak ilyen ideiglenes megoldáshoz. A busz belül egyébként igen szűk volt, úgyhogy különösebben nem szeretném népszerűsíteni, de mindenesetre vicces lenne, ha egyszer véletlenül egy ilyen gurulna be a Blahára a 7-es busz helyett.

P1230770.JPG

Egy másik érdekes buszt viszont épp menet közben kaptunk el az Izsák-székesegyház előtti téren. Először azt hittem, hogy a néhány éve bemutatott Terminátor 4. film további népszerűsítése céljából rója az utakat ez a jármű, de aztán otthon alaposabban megnézve a képet kiderült, hogy ez egy bérelhető partibusz, amiben akár 40 fő is szórakozhat egyszerre, exkluzív körülmények között.

P1240227.JPG

A székesegyháznál viszont nem csak a busz okozott meglepetést, hanem egy csomó menyasszonyi ruhába öltözött lány is. Az egyik népszerű női magazin rendezhetett valamilyen menyasszony-szépségversenyt és arra gyülekeztek a lányok. Az orosz nők imádnak fotókon pózolni, ezért gondolom ezen a rendezvényen is remekül szórakoztak, ahol egyszerre több fotós is fotózta őket.

P1240242.JPG

Kicsit odébb, az egyik kellemes sétányon bandukolva futottunk bele ezekbe a nézőcsalogató plakátokba. Nem ez az első eset, hogy vicclapokba illő kinézetű művészek mosolyognak ránk a hirdetőtábláról, ilyenkor általában le szoktuk őket fotózni magunknak, de most nem állhatom meg, muszáj, hogy ki is posztoljam Larisza Rubalszkaját és Igor Mamenkót.

P1230896.JPG

Eme plakátoktól nem messze botlottunk bele a pétervári vodkamúzeumba, ami - szégyen-gyalázat - de az egyetlen múzeum volt, amit meglátogattunk négy napos ittlétünk alatt. Mentségünkre szóljon, hogy itt kellemes, három különféle vodkából összeállított kóstolóval és első osztályú kísérő falatkákkal vártak minket. A múzeum a kóstolón túl sajnos nem volt különösebben érdekes, azt hiszem újdonságot nem tudtunk meg a vodka történetével és készítésével kapcsolatban. A tárolókban látottak alapján a zacskós vodka legendáját se megerősíteni, se cáfolni nem tudjuk, ellenben az jól látható, hogy tubusos vodka viszont létezett. Csak nehogy valaki ilyet nyomjon a fogkeféjére a reggeli ébredés után!

P1230927.JPG

A belvárosból kicsit kijjebb menve találkoztunk ezzel a vicces házzal az egyik csatorna partján. A homlokzat festése nélkül egy teljesen átlagos, unalmas ház lenne, de a térbeli elemeket imitáló festéssel együtt hirtelen megelevenedik az épület és máris olyan érzése támad a szemlélőnek, hogy ebben a házban akar lakni.

P1230977.JPG
Hasonló gondolatok viszont nem jutottak eszembe, mikor a következő épületet pillantottam meg egy park közepén, a város egy másik szegletében. Az UFO-szerű építmény nem más, mint a Gorkovszkaja metróállomás épülete.

P1240053.JPG
Ha már a metrónál tartunk, kicsit mesélnem kéne a pétervári metróról is. A péterváriak se akartak lemaradni a metróépítésben való versengésben és hasonlóan a moszkvai metróhoz a régi állomások - mint valami palota báltermei - hatalmasak és gazdagon díszítettek. Az állomások itt is nagyon mélyen vannak és elég messze egymástól, ezért a hálózat a városnézéshez nem különösebben használható. Egy-egy megálló megtételének a kedvéért nem akartunk lemenni a metróba, ezért inkább gyalog mentünk a legtöbb helyre, aminek eredményeképp jó fáradtak lettünk minden nap végére.

A 3-as vonal érdekessége (legalábbis azokon az állomásokon, ahol megfordultunk), hogy a peront a vágányoktól önműködően nyíló ajtók választják el. Az ajtók csak akkor nyílnak ki, mikor a szerelvény már beállt az állomásra. Az orosz technika ugye nem a pontosságáról híres, így többször előfordult, hogy a peron ajtaja kitakarta a szerelvény ajtajának akár a harmadát is. Ráadásul a metróban ülve elég kellemetlen látvány ezeknek az ajtóknak a rozsdás hátsó fele.

P1240154.JPG

Ugyanezzel a metróval mentünk ki az Alekszandr Nyevszkij-monostorhoz (ami szintén egy lavra), ahol az alábbi síremléket találtuk. Pár hónappal ezelőtt már meséltem a jekatyerinburgi temetőben tett látogatásunkról és már akkor is kicsit értetlenül álltam az acélból hegesztett fejfák előtt, de ez a példány a maga minimalizmusával azt hiszem mindet übereli. Egy szál vasúti sín és egy vörös csillag acéllemezből, kell-e ennél több egy szovjet "jómunkásembernek"?

P1240138.JPG
A dicső múlt és a hősi halottak emléke természetesen nem csak ebben a kolostorban köszön vissza, hanem lépten-nyomon az egész városban. Akit érdekel a régi haditechika, azt két múzeumban is szeretettel várják, az egyik a Hadtörténeti Múzeum, a másik pedig a Haditengerészeti Múzeum. A Hadtörténeti Múzeum előtt már az utcán vagy egy tucat különböző ágyú sorakozik, ott lőttem az alábbi képet is.

P1240047.JPG

A szovjet múltidézést már megszoktuk, arra viszont nem számítottunk, hogy egy félreeső utcában magyar vonatkozású emlékekkel is találkozunk. Egy kerítésre rögzített hirdetőtáblán, a Pravda újság éppen akkor aktuális számában a magyar Munkáspártról szóló cikk jelent meg abból az alkalomból, hogy Kádár János 24 évvel ezelőtt mondott le a Magyar Szocialista Munkáspárt vezetéséről. (a fotón a jobb szélső lap tetején)

P1240277.JPG

Sétáink során igencsak hiányoltuk a csendes, emberbarát sétálóutcákat a városból, melyekből alig van néhány. Pont az utolsó ott töltött másfél órában bukkantunk rá egy kellemes utcácskára, de sajnos már nem tudtuk igazán kiélvezni, mert az eső is eleredt és a vonatunkhoz is igyekeznünk kellett. Az utcát két hasonló stílusban mintázott szobor is díszítette, az egyik - ha jól emlékszem - a "költő" (a képen), a másik a "rikkancs" (kicsit másmilyen, mint a nemrég átadott budapesti) címet viselte.

P1240290.JPG

Végezetül pedig álljon itt egy kis videó, a már a címben is említett kiskatonáról és barátairól, a nyusziról és a kutyusról, akikkel a Nyevszkij proszpekt aszfaltján találkoztunk egy kacatokat (ohh, bocsánat, szuveníreket és játékokat) áruló árus előtt. A profán humorért előre is elnézést kérünk.

6 komment

Címkék: szórakozás metro orosz busz kiállítás pia építészet szobor monostor Szentpétervár

A bejegyzés trackback címe:

https://kama-tura.blog.hu/api/trackback/id/tr394848081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pupák Pupákovics 2012.10.16. 09:14:13

Hahaha. Jót röhögcséltünk a katonán és a nyuszin..mintha a ti hangotokat is hallottuk volna a felvételen

Eszembe jutott egy másik szobor Nagy Péterről, amit Cereteli csodaszobrász csinált az előző moszkvai polgármester ( Luzskov) felkérésére. Állitólag először Kolombusz állt volna ott, de a spanyoloknak és az amerikaiaknak sem kellett a szobor. Így lett belőle Nagy Péter 1997-ben
Olvastam róla, hogy pillanatokon belül a turisták kedvenc célpontjává vált, annak elképesztő rondasága miatt. Én csak képeken láttam. Ti láttátok?
Lehet, hogy már nem is áll, mert ezt az egy évvel előtti hírt találtam

2010. október 5. 10:23
Jurij Luzskov, a 18 évig regnáló moszkvai polgármester múlt heti elbocsátása után eltávolíthatják a Nagy Péter orosz cárnak emléket állító, a városiak által az első pillanattól utált 98 méter magas szobrot.

russiapedia.rt.com/prominent-russians/entertainment/zurab-tsereteli/

Pupák Pupákovics 2012.10.16. 09:23:58

Még több Cereteli www.tsereteli.ru/eng/memorial.php
Itt jobban láthatók a szobrok
1997 et beütve előjön a Nagy Péter

Na, de most már dolgoznom kell!

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2012.10.16. 20:16:44

@Pupák Pupákovics: Szerintem mintha még mindig ott állna. Négy éve nyáron láttuk, de csak messziről, szerepel is néhány fotómon. De nekem úgy rémlik, hogy most nyáron is ott volt még a Moszkva partján, mikor arrafelé sétáltunk.

CharLottee 2013.06.12. 17:29:16

Szervusz!

Én csak szeretnék engedélyt kérni hogy a hozzájárulásoddal elvennék egy bekezdést a blogodból, és egy képedet. - Természetesen megjelöllek forrásomnak!

Előre is köszönöm, amennyiben hozzájárulsz.

Üdv.

CharLottee 2013.06.12. 17:30:30

Jah, itt lennél majd megjelölve! (saját blog)

comeovertothedarksideihavesweets.blogspot.com/ - nem reklám...

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2013.06.21. 17:11:04

@CharLottee: Szia!
Bocs a kesoi valasz miatt, de eppen uton vagyunk, nem nezem az internetet.
Forras megjelolessel termeszetesen hasznalhatod a szoveget es a kepet.
Udv!
süti beállítások módosítása