HTML

káma-túra

tárákánok, adminisztrácija, pláckárt, fegyvergyár, gyezsurnaják. Pre- és posztverbális tárgyak, fürdőház-szellemek, neonzöld házak, fél lépcsőfokkal végződő lépcsősorok. Baltyika sör. Kiküldetés&nászút. Orosz és udmurt táj, magyar ecsettel, szemtanúsági múltban. Vot.

Friss topikok

  • bakter19631007: kiszeretnék jutni Izsevszkbe,mint turista mert nagyon sok szép látni való van ,de hogy kezdjek hoz... (2021.02.27. 20:07) 70 éves a béke
  • aszterik: @Yo! Maaan!: melyik hely? Biztos, hogy jól értetted a posztot? (2018.03.25. 10:18) Múzeumok délutánja – Hanti-Manszijszk 2.
  • maxval bircaman megbízott szerkesztő: @Kutya 79: maxval@abv.bg Kösz előre is. (2015.09.25. 15:47) Mai orosz reneszánsz
  • Sulyid: @Kutya 79 Írtam egy privát üzenetet, remélem válaszolsz/válaszoltok majd rá. Amúgy szavaztam is, ... (2015.09.16. 14:57) Búcsúbogrács
  • Kutya 79: @Pupák Pupákovics: Ahh, valóban. Javítottam 1582-re. De, építenek most is faházakat, főleg gyalult... (2015.06.04. 10:30) Kozmodemjanszk házai

Címkék

adminisztrácija (1) Arsan (1) autó (8) Bajkál (5) barátok (10) barlang (1) baskír (1) beszéd (3) Buranovszkije Babuski (2) burját (2) busz (9) család (1) divat (2) dizájn (6) egyetem (10) elektricska (1) építészet (20) esztrád (2) falu (5) fegyver (2) felújítás (2) férfiak (2) film (3) fürdőház (1) glazov (1) Glazov (2) gyár (1) gyezsurnaja (2) Győzelem Napja (2) hanti (3) Hanti-Manszíjszk (1) Hanti-Manszijszk (2) határátkelő (4) háztartás (1) hideg (10) (12) horgász (1) Huzsir (1) Idnakar (1) időjárás (4) Izs (2) Izsevszk (33) izsevszk (4) jég (9) Jekatyerinburg (5) Joskar-Ola (1) jubileumi ünnepség (4) kaja (12) Kalasnyikov (3) Káma (1) karél (1) Kazany (1) képregény (1) kiállítás (7) Kirov-park (2) kolesz (3) komi (3) komi-permják (1) komi-zürjén (1) koncert (2) konduktor (1) konferencia (4) körülmények (24) kotlett (4) Kozmodemjanszk (1) Kudimkar (1) kullancs (1) kultúrsokk (6) Kungur (1) Lada (2) lakás (5) lektorság (2) lőtér (1) Ludorvaj (2) magyar (1) mari (3) marsrutka (3) maszlenyica (1) médiasztárság (2) metallurg (6) metro (1) migrációs kártya (1) monostor (5) mordvin (1) Moszkva (3) művirág (3) múzeum (8) népszokás (6) néptánc (4) népzene (4) nők (1) Olenyi Rucsi (2) Olhon (1) orosz (26) ősz (1) Perm (1) pia (6) plackart (3) pravodnyik (2) repülőgép (2) sár (3) síelés (1) sport (7) számítógép (2) Szarapul (1) szavazás (1) Szentpétervár (4) Szergijev Poszad (1) szibériai út (1) Sziktivkar (1) Szljudjanka (2) szobor (6) szórakozás (11) szúnyog (1) tarakan (3) társadalom (1) tatár (1) tavasz (8) teázás (3) tél (3) temető (2) természet (10) (9) transzformerek (1) UAZ (1) udmurt (18) Ulan-Ude (1) ünnep (6) Urál (1) utak (2) utazás (30) vámnyilatkozat (1) verseny (3) villamos (2) virág (1) Volga (4) vonat (10) Votkinszk (1) ZIL (1) Címkefelhő

Ludorvaj – az udmurt skanzen

2012.11.06. 18:04 Kutya 79

A ludorvaji skanzen meglátogatására két hete nyílt lehetőségem egy félnapos kirándulás során, amelyet a Finnugor tanszék szervezett. A kirándulás apropóját az adta, hogy az éppen akkor zajló konferenciára idelátogató kisebb komi küldöttségnek valamilyen érdekes hétvégi programot szerettek volna biztosítani.

A múzeum nem messze található Izsevszktől, mindössze 14 kilométerrel délnyugatra fekszik tőle, az azonos nevű falucska határában. A skanzen létesítését 1984-ben határozta el az akkori Kulturális Minisztérium, a gyűjtés és az építkezés a ’90-es években folyt, míg végül 1997-ben megnyílhatott a nagyközönség számára is. Szerencsére a gyűjtéssel és az építkezéssel azóta se álltak le, folyamatosan újabb és újabb épületeket emelnek, hogy még szélesebb metszetét mutathassák be az udmurtföldi kultúrának. Azért írom, hogy udmurtföldi, mert ugyan az udmurt épületek és az udmurt életmód áll a múzeum fókuszában, de azért néhány orosz ház is bekéredzkedett a skanzen területére.

P1260659.JPG                Idegenvezetőnk egy egyszerű népi hangszer mellett

A bejáratnál udmurt népviseletbe öltözött idegenvezető várt minket, aki lelkesen magyarázva kalauzolt végig minket az egész séta során. Az első épület, amit megtekintettünk, a szélmalom volt, ami ma is működőképes. A malom, azt leszámítva, hogy fából épült, teljesen hasonló a Magyarországon is látható szélmalmokhoz. A sisak ugyanúgy a szél irányába forgatható és a szélkerék vízszintes tengelye is egy hasonló fogaskerék-áttétellel adja át a forgó mozgást a függőleges tengelynek, amely egy újabb fogaskerék-áttétel segítségével forgatja a kb. másfél méter átmérőjű malomkereket. Nyilván a célszerűségre és az egyszerűségre való törekvés mindenhol ugyanazt a megoldást adja.

P1260664.JPG                Most nem őröl

Míg átmentünk a fő attrakciónak számító közép-udmurtiai házhoz, elhaladtunk néhány újabb építmény – egy szabadtéri színpad, egy fedett hídépítmény és egy, még épülő kulákház – mellett. A hídnál egy kicsit megálltunk, mert az ott fakadó forrás vize tiszta és érdemes megkóstolni, továbbá aprópénzt hajítva a forrás vizébe abban lehet reménykedni, hogy az érme dobásának pillanatában kívánt kívánságunk majd valóra válik.

      P1260705.JPG              A már majdnem kész kulákház

A gazdasági épületekkel körülvett udvaron először a lakóházat néztük meg. A háznak egyetlen bejárata van középen, mely egy kis előtérbe vezet. Az előtérből nyílik balra az egyetlen lakószoba, melyet télen és nyáron is használtak. Az előtérből jobbra nyílik a nyári szoba, ahol elsősorban a kézműves munkákat végezték, szövést, fonást, varrást.

P1260800.JPG               A közép-udmurtiai ház

A lakószobának meghatározó eleme a nagy szögletes kemence, mely a szoba közepétől kicsit eltolva áll, közelebb ez épület egyik oldalfalához. A kemence vonala a szobában egyben kijelöli a női zóna határát is, ami elsősorban a főzéssel kapcsolatos tevékenységek helyét jelenti, és ahova a férfi nem lépett be.

P1260728.JPG               A jellegzetes kemence

A szoba bútorzata elég egyszerű, mindössze egy asztal, két pad, egyetlen szék, egy ágy és egy többfunkciós alkalmatosság, mely nappal tárolórekeszként és a főzéshez való munkafelületként, éjjel fekvőhelyként szolgál. A szobában egy kis szekrény is helyet kapott, bár szekrénye nem mindenkinek volt, messze nem volt olyan elterjedt, mint mondjuk nálunk. A holmijukat, ruhájukat általában a falra akasztva tárolták. A lakás egyetlen székét csak a ház ura vagy a vendég használhatta, a többiek a fal mellett felállított padokon ültek.

P1260718.JPG                A szekrény a női területen állt

Szerintem a legérdekesebb része a szobának a gyerekek számára épített ágypolc (udmurtul szendra), amelyre a kályha melletti kis létrán lehetett felmászni. Értelemszerűen a "galérián" a kisebbek a kemencéhez közelebb, a nagyobbak attól távolabb aludtak.

P1260720.JPG              

P1260736.JPG                Szövőszék a nyári szobában

A lakóház után az imaházat néztük meg, ami egy padló nélküli, ablaktalan helyiség, ahol a tűz füstje a tető gerincénél hagyott résen keresztül távozhatott. Évente 70-szer, a családfő által vezetett imádkozások alkalmával tabanyt sütöttek, különféle kásákat, időnként szárnyasokból készült leveseket főztek. Amikor nem imádkoztak és az időjárás engedte, akkor egyszerűen nyári konyhaként funkcionált a helyiség.

P1260745.JPG                Így főztek tavasztól őszig

P1260758.JPG                Régi szánok

Az udvarház másik érdekessége a kétszintes, „kenosz”-nak nevezett épület. Az alsó szinten különböző edényekben és hombárokban élelmiszert és terményeket tároltak. Az emeleti szint viszont a fiatal, eladósorban lévő lányok nyári szállása volt, ahol szabadon fogadhatták az udvarlójukat még a házasság előtt. Az emeleti szobácskák aprók, ablakuk sincs, épp hogy csak befér oda egy ágy meg egy kis asztalka.

P1260715.JPG                A kenosz kívülről

A közép-udmurtiai házat elhagyva a jellegzetes udmurt fürdőházba, a „muncso”-ba vezetett az utunk. Az itt kiállított darab egy régi típusú muncso, még kéménye sincs, ennek köszönhetően a belső falai igen kormosak a benne gyújtott tűz miatt. A muncso amolyan kettő az egyben épület, ugyanis ez szauna is és fürdőszoba is. A kályhában alaposan begyújtottak, a kis házikóban ettől olyan meleg lett, mint a szaunákban, miközben a kályhára helyezett dézsában vizet is melegítettek, amit kintről hozott hideg vízzel kevertek a kívánatos hőmérsékletűre. A szaunázás közben nyírfa venyigékkel csapkodták egymást, majd utána jöhetett az alapos mosdás.

P1260791.JPG                A muncso kívülről...

P1260798.JPG               ...és belülről

Igazából nem is tudom, miért írtam mindezt múlt időben, hiszen falun jelenleg is így mosdanak, csupán annyi a különbség, hogy a mostani muncsóknak van kéményük, így kevésbé füstösek, illetve acélkályhákat használnak a téglából rakott helyett. A skanzenben kiállított muncsóra viszont szerintem utólag vágtak ablakot az újraépítés során, hogy a látogatók világítás nélkül is valamennyire körbe tudjanak nézni odabent, mert én még nem láttam sehol muncsót ablakkal, nem is lenne értelme.

P1260807.JPG              Az egyik orosz ház

Sétánkat az orosz „falucskán” keresztülhaladva, a déli udmurt házban fejeztük be. Ezt a házat most is úgy használják, mint régen, az udvarban szárnyasokat tartanak, csak annyi a különbség, hogy az egyik helyiségben szuvenírboltot rendeztek be, a nyári szobában pedig kis közösségi szobát, ahol minket is finom kóstolóval vártak a hagyományos udmurt ételekből. Kaptunk káposztás perepecset és tabanyt a hozzá való fehér szósszal, amit lisztből, tejből és egy kevés tojásból főznek (Era szerint a besamelmártáshoz hasonlít). Mindezek mellé elhagyhatatlan a meleg udmurt pálinka, melyből valamilyen babona vagy népszokás miatt hármat is meg kellett innunk.

P1260813.JPG              A dél-udmurtiai ház

P1260829.JPG              Alul a perepecs, rajta a tabany, a pálinkát nem kell magyarázni :)

A jó idegenvezetésnek, de főleg a pálinkának köszönhetően végül vidáman hagytuk el a ludorvaji skanzent, amelyet mindenkinek ajánlok, akit kicsit is érdekel az előző generációk mindennapi élete.

3 komment

Címkék: kaja múzeum falu építészet népszokás udmurt Ludorvaj

A bejegyzés trackback címe:

https://kama-tura.blog.hu/api/trackback/id/tr964893835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pappito · http://pappito.com 2012.11.07. 11:46:05

érdekes, hogy a szélmalomnak hat lapátja van, Európában négy szokott lenni általában, nem?

És ez a kenosz miféle dolog? Lehet(ett) házasság előtt hetyegni a leányoknak, a fiúknak meg ismerkedni az áruval?

A muncsoban a kukk sötétben szaunátak/feredőztek a népek?

Kutya 79 · http://kama-tura.blog.hu 2012.11.11. 19:11:16

@pappito: Valóban érdekes kérdés, hogy hány lapátja van egy szélmalomnak általában. Úgy látszik, vidéke válogatja, mert például nálunk a tési malomnak is hat lapátja van, én abban voltam, azzal hasonlítottam össze, de az ópusztaszerinek viszont csak négy van. Viszont a holland malmokról kizárólag négy lapátos képet találtam.

Az udmurtok elég liberálisak lehettek. Néprajzi leírásokban azt olvastam, hogy gyakori volt, hogy idősebb lány vett el fiatalabb fiút, és hogy egyáltalán nem volt szégyen a leányanyaság, akár egy-két gyerekkel is férjhez lehetett adni a lányokat.

A muncsóban szerintem világított az égő tűz, vagy ha az már kialudt, akkor vittek gyertyát. Az üveg drága és ritka dolog volt, ráadásul rossz hőszigetelő, úgyhogy nem célszerű ilyen helyen alkalmazni.

Pupák Pupákovics 2012.11.19. 16:02:16

Megtaláltam Era perepecs receptjét a rénhíreken és vasárnap csináltam is , méghozzá gombásat és túrósat. Jó lett ! Bár a peremcsinálást még gyakorolnom kell, némelyikből kifolyt a tejes-tojás, amivel nyakon kell önteni.Szóval ajánlom mindenkinek a peremes pecsenyét, ahogy ott egy "nyelvtudós" magyarázta az elnevezést.

Végül is Európában mindenhol csinálnak hasonlót, engem leginkább a francia eredetű, de németföldön is elterjedt quisch-re emlékeztetett. Az könnyebb, mert formában csinálják.
süti beállítások módosítása